Arbejdsgiver
I kan få en række tilskud til jeres elever og lærlinge fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB).
Lønrefusion og befordringstilskud (EUD)
I får automatisk lønrefusion og tilskud til befordring for elever og lærlinge på erhvervsuddannelser (EUD), der er på skoleophold. For elever og lærlinge over 25 år skal I oplyse elevens eller lærlingens løn til AUB, første gang eleven eller lærlingen er på skoleophold, før I kan få pengene. I vil få et brev, der sendes til det SE-nr., der er oplyst om eleven eller lærlingen i uddannelsesaftalen. Tidligere brugte AUB elevens eller lærlingens arbejdssted som modtageradresse til breve fra Digital Post.
Giv oplysninger om lønrefusion og befordringstilskud - også for elever og lærlinge over 25 år
Forhøjet lønrefusion
For skoleophold fra 1. juli 2020 og frem får I automatisk forhøjet lønrefusion for en række elever og lærlinge.
Pause i udbetaling af forhøjet lønrefusion
Udbetalingen af forhøjet lønrefusion er sat på pause for skoleophold, der starter efter 1. januar 2025. Det skyldes, at beregningen af forhøjet lønrefusion skal justeres pga. nye regler. Beregningen efter de nye regler starter automatisk i slutningen af 2025 med tilbagevirkende kraft, og I skal ikke gøre noget. Læs om forhøjet lønrefusion
Læs mere
Regler for lønrefusion og tilskud til befordring
Refusion for elever og lærlinge over 25 år uden grundforløb og oplæring
Refusion af pension (EUD)
I får automatisk refusion for den pension, I betaler til jeres elever eller lærlinge under skoleophold.
Automatisk beregning
AUB beregner automatisk refusion af pension ud fra de oplysninger om pension, I har indberettet til Skattestyrelsens eIndkomst-register og oplysninger om skoleopholdet fra erhvervsskolen.
Det betyder, at I får pengene løbende, når jeres elev eller lærling har været på skole – ligesom I kender det fra lønrefusion fra AUB.
Få svar på typiske spørgsmål
Læreplads-AUB (EUD)
Alle arbejdsgivere, der året forinden har indberettet ATP-bidrag for mere end én fuldtidsansat erhvervsuddannet medarbejder, er omfattet af Læreplads-AUB (tidligere Praktikplads-AUB).
Hvert år får I en forskudsopgørelse med et mål for, hvor mange elever og lærlinge I skal have ansat i løbet af året. Og året efter får I en årsopgørelse, hvor I kan se, om I har opfyldt jeres og mål og derfor får penge fra Læreplads-AUB.
Se din virksomheds aktuelle beregning
Udstationering (EUD)
I kan søge om tilskud til lønforskel, rejseudgifter og evt. flytteudgifter, når I udstationerer jeres elev eller lærling til en virksomhed i udlandet.
Ansøgningsfristen er fire måneder efter udstationeringens slutdato.
Tilskuddet bliver udbetalt til jeres NemKonto, men I får ikke et brev. I kan se, hvor meget I får på selvbetjeningen "Se udbetalinger".
Læs mere
Se regler for tilskud ved udstationering
Søg om tilskud ved udstationering
Flere tilskud til EUD
I kan få flere tilskud fra AUB, når I har elever og lærlinge på erhvervsuddannelserne (EUD). Læs mere om fx løntilskud og opsøgende virksomhed, hvis I finder lærepladser i udlandet.
Løntilskud
I kan søge løntilskud ved oplæring, hvis I ansætter en uforskyldt elev eller lærling. Det betyder, at eleven eller lærlingen har mistet sin læreplads hos en tidligere arbejdsgiver, uden selv at have været skyld i det. Det kan fx være, hvis arbejdsgiveren er gået konkurs.
I kan først få løntilskud, når eleven eller lærlingen har været ansat i 361 dage. Det betyder, at I kan få løntilskud fra den 361. dag og frem til uddannelsesaftalen slutter. Hvis uddannelsesaftalen er kortere end 361 dage, kan I ikke få løntilskud.
Ansøgningsfrist
I skal søge om løntilskud senest et år efter, at eleven eller lærlingen har været ansat i 361 dage. Overholdes fristen ikke, kan I ikke få løntilskud.
Søg løntilskud for uforskyldte elever og lærlinge
Gå til selvbetjening: Søg løntilskud for uforskyldte elever og lærlinge
Læs mere
Opsøgende virksomhed
Har I udgifter i forbindelse med at finde læreplads i udlandet, kan I få refunderet halvdelen af udgifterne til rejse, ophold og kost. I kan dog max. få 15.000 kr. pr. kalenderår.
Ansøgningsfrist
Ansøgningen skal sendes til AUB mindst 14 dage før forventet afrejse, og AUB skal svare jer, før ansøgningen er godkendt.
Forhåndsansøgning til AUB
Hvilken form for opsøgende virksomhed i udlandet støttes?
I kan få støtte til opsøgende virksomhed i udlandet, hvis I har en god idé eller kontakter, så flere elever og lærlinge kan få et oplæringsophold i udlandet. Når AUB har godkendt jeres forhåndsansøgning til opsøgende virksomhed i udlandet, skal I bruge selvbetjeningen:
Opgørelse af udgifter
Midlertidigt løntilskud
Midlertidigt løntilskud var et initiativ under Covid-19. Det var et ekstra tilskud, arbejdsgivere automatisk fik for elever i praktik i perioden fra 1. maj til 31. december 2020.
Bidragsfritagelse
I betaler ikke AUB-bidrag for elever og lærlinge, der er i gang med en godkendt uddannelse. AUB får direkte besked fra skolerne om de elever og lærlinge, der er i gang med en erhvervsuddannelse. I skal derfor ikke gøre noget.
Sidestillede uddannelser
Hvis I har elever, som er i gang med andre uddannelser fx sidestillede uddannelser, skal I selv søge om bidragsfritagelse for eleverne.
Se hvilke uddannelser, I kan søge bidragsfritagelse for (PDF)Søg om bidragsfritagelse for en elev
Her kan I finde en liste over de elever og lærlinge, I får bidragsfritagelse for.
Se liste over elever og lærlinge
Voksen- og efteruddannelse (VEU)
I kan søge om VEU-godtgørelse og tilskud til befordring, når jeres medarbejdere er på voksen- og efteruddannelse og får løn. VEU-godtgørelse er en kompensation for de timer, jeres medarbejder er på kursus.
I kan også få tilskud til befordring for at dække de udgifter, medarbejderen har til transport mellem bopæl og kursussted.
Se udbetalinger af VEU-godtgørelse og tilskud til befordring
Læs mere
Erhvervsgrunduddannelse (EGU)
Som privat arbejdsgiver kan I få EGU-bonus, når I ansætter en elev i virksomhedspraktik i forbindelse med en erhvervsgrunduddannelse (EGU). I kan få 82 kr. pr. praktikdag. I kan højst få bonus for 485 praktikdage og maksimalt 40.000 kr. pr. elev. Udbetaling af EGU-bonus sker automatisk til jeres NemKonto efter hver afsluttet praktikperiode. En afsluttet praktikperiode er enten en gennemført eller afbrudt periode.
Har I fået brev om, at I skal give oplysninger om statsstøtte?
Hvis I har fået brev om, at I skal give oplysninger om statsstøtte, skal I ikke gøre noget. EGU-bonussen er ikke længere omfattet af EU’s statsstøtteregler. Det betyder, at I ikke længere behøver at give oplysninger om statsstøtte. I skal ikke gøre noget for at få udbetalt EGU-bonus. I kan forvente at få udbetalt bonussen i løbet af januar 2025.
Tilskud til kommuner for voksne elever
AUB administrerer tilskuddet og udbetaler beløbet to gange om året i slutningen af maj og november. Kommuner vil få lønrefusion fra AUB som normalt på elevernes grund- og hovedforløb.
Et overgangstilskud for hver elev
Tilskuddets størrelse beregnes ud fra antallet af kommunens uddannelsesaftaler med elever på 25 år eller derover, der er ansat i overgangsperioden mellem grund- og hovedforløb. Tilskuddet pr. voksenelev udbetales med disse satser - gange med en gennemsnitlig periode på 4,3 uger:
En sats for elever, der udløser almindelig lønrefusion. Satsen for 2024 er 3.110 kr. pr. uge Satsen for 2023 er 2.890 kr. pr. uge Satsen for 2022 er 2.840 kr. pr. uge
En sats for elever, der udløser voksensats Satsen for 2024 er 5.480 kr. pr. uge Satsen for 2023 er 5.370 kr. pr. uge Satsen for 2022 er 5.360 kr. pr. uge
Elevens startdato på hovedforløbet er afgørende for, hvilken sats I kan få. Vi beregner startdatoen på hovedforløbet ud fra kvalifikationsdatoen, som er den dato, eleven afslutter grundforløbet - plus fem uger.
Der er følgende betingelser for at få tilskuddet
Eleven er optaget på uddannelsen til social- og sundhedsassistent.
Eleven har en uddannelsesaftale, der dækker mindst 2. del af grundforløbet og hele hovedforløbet.
Eleven er 25 år og derover ved uddannelsesaftalens begyndelse.
Eleven har opnået kvalifikation til hovedforløbet under uddannelsesaftalens varighed og er efterfølgende begyndt på hovedforløbet.
Betaling til AUB
Offentlige og private arbejdsgivere, der betaler ATP-bidrag, skal betale et bidrag til AUB.
Satser for bidrag
I 2025 skal I betale 3.590 for hver fuldtidsansat medarbejder. I får et fradrag for den første medarbejder og for hver 50. medarbejder. Det betyder, at I ikke betaler, hvis I kun har én medarbejder. I skal desuden ikke betale for elever og lærlinge, som er registreret i AUB.
Samlet Betaling opkræver bidrag
Bidrag for AUB bliver opkrævet via Samlet Betaling sammen med bidrag til AES, Barsel.dk, Finansieringsbidrag, AFU og Lønmodtagernes Feriemidler - administrationsbidrag.
Hvert kvartal får I en opkrævning fra Samlet Betaling. I kan læse mere om opkrævningsperioder, hvordan I betaler, og hvad der sker ved for sen betaling.
Lovgivning mv.
Her kan I finde lovgivning og information om, hvordan vi behandler persondata.
Juridisk vejledning
Hvis I er utilfredse eller vil klage
Er I ikke tilfredse med den behandling, I har fået, er I velkomne til at kontakte Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.
Sådan behandler vi personoplysninger
Her kan du læse, hvilke oplysninger Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag behandler, hvordan oplysningerne behandles, og hvilke rettigheder du har i den forbindelse.