Regler for tilskud ved udstationering
I kan søge om tilskud til lønforskel, rejseudgifter og evt. flytteudgifter, når I udstationerer jeres elev eller lærling til en virksomhed i udlandet.
Udstationeringen skal vare mindst en måned ekskl. rejsetid.
Eleven eller lærlingen skal have en uddannelsesaftale i hele perioden.
Eleven eller lærlingen skal have en løn, der svarer til dansk overenskomst i hele perioden.
Eleven eller lærlingen skal have transporttid på mindst 2½ time tur/retur med offentlig transport fra sin bopæl til udstationeringsstedet.
Det er kun arbejdsgiverens udgifter, I kan få tilskud til. I skal dokumentere udgifterne.
Ansøgning om tilskud skal være modtaget hos AUB senest fire måneder efter udstationeringens slutdato.
Hvordan defineres en måneds varighed?
Kravet om en måneds varighed varierer fra 28 til 31 dage afhængig af, hvilken dag og måned udstationeringen starter. Perioden tæller fra første til sidste arbejdsdag hos den udenlandske arbejdsgiver.
Eksempler på perioder, hvor en måneds varighed er opfyldt:
1. januar - 31. januar
1. februar - 28. februar (dog d. 29. februar, når det er skudår)
15. juni - 14. juli
30. november - 29. december
Vigtigt: Rejsedage ved start og slut tæller ikke med i udstationeringsperioden, medmindre det er en del af ansættelsesperioden hos den udenlandske arbejdsgiver. Eleven eller lærlingen skal ankomme så tidligt eller rejse hjem så sent, at det er muligt at have en hel arbejdsdag hos den udenlandske arbejdsgiver.
I kan få tilskud til lønforskel:
Forskellen mellem den danske overenskomstmæssige løn og den elev- eller lærlingeløn, der normalt bliver udbetalt hos den udenlandske arbejdsgiver. Er der ikke en lignende uddannelse i udlandet indenfor faget og derved ikke en sammenlignelig elev- eller lærlingeløn, skal elevens eller lærlingens arbejde samt lønniveau sammenlignes med en ufaglært.
I kan få tilskud til rejseudgifter med et beløb, der svarer til udgifterne til billigste befordring med offentlige befordringsmidler:
Rejser til og fra udstationeringsstedet
Rejser til og fra skoleophold i Danmark
Rejser til påske-, sommer- og juleferie, når eleven eller lærlingen er udstationeret i mindst tre måneder.
I kan få tilskud til flytteudgifter:
Flytning til og fra udstationeringsstedet.
I kan søge tilskud til forskellen mellem dansk overenskomstmæssig løn og den elev- eller lærlingeløn, der normalt bliver udbetalt af den udenlandske arbejdsgiver. Er der ikke en lignende uddannelse i udlandet indenfor faget og derved ikke en sammenlignelig elev- eller lærlingeløn, skal elevens eller lærlingens arbejde samt lønniveau sammenlignes med en ufaglært. Mindstelønnen kan i mange tilfælde findes på nettet. Hvis den udenlandske arbejdsgiver ikke udbetaler løn, skal I sende dokumentation for, hvad lønniveauet er for en person i en lignende stilling i det pågældende land. I enkelte lande er det normalt, at elever og lærlinge, der er i oplæring i forbindelse med en uddannelse, ikke er lønnet eller har en SU-lignende indtægt. Hvis du kan dokumentere, at der normalt ikke bliver udbetalt løn indenfor den pågældende uddannelse, vil vi modregne et fast fradrag på 3.500 kr. pr. måned. Eksempel: Hvis dansk overenskomstmæssig løn er 15.000 kr. pr. måned og normal udenlandsk løn er 5.000 kr. pr. måned, kan vi udbetale 10.000 kr. pr. måned. Hvis den udenlandske arbejdsgiver ikke betaler løn, og det derved er den danske arbejdsgiver, der har hele lønudgiften, vil vi stadig kun udbetale 10.000 kr. pr. måned, da det er forskellen mellem den normale udenlandske løn og den overenskomstmæssige danske løn. Du kan også søge om andre overenskomstmæssige lønudgifter ud over brutto lønnen fx indbetalte feriepenge og pension.
I kan søge tilskud til lønforskel efter hver afsluttet lønperiode. I kan også vælge at søge hele tilskuddet, når udstationeringsperioden er slut. Ansøgningen skal være modtaget hos AUB senest fire måneder efter udstationeringens slutdato.
I kan få tilskud til et beløb, der højst svarer til udgifterne til billigste befordring med offentlige befordringsmidler. Det kan fx være billetter til fly, tog og bus.
Hvis jeres elev eller lærling har lagt ud for udgifterne, skal I også sende dokumentation for, at beløbet er betalt til eleven eller lærlingen.
Hvis eleven eller lærlingen er kørt i egen bil, skal I vedlægge dokumentation for antal kørte kilometer og for eventuel betaling af brændstof eller kilometergodtgørelsen til eleven eller lærlingen. Samtidig skal I vedlægge dokumentation for prisen for billigste offentlige befordringsmidler.
AUB giver ikke tilskud til:
Visum
Forsikring
Studiekort
Betaling til formidler/arrangør for planlægning af turen
Andre rejser end den direkte rejse til/fra udstationeringsstedet
Vaccinationer
Kost og logi.
I kan søge tilskud til rejseudgifter i forbindelse med ud- og hjemrejse ved udstationeringens start- og sluttidspunkt.
Hvis jeres elev eller lærling skal hjem på skoleophold, kan I søge tilskud fra udstationeringsstedet til elevens eller lærlingens indkvarteringssted og retur.
Hvis udstationeringen varer minimum tre måneder, og eleven eller lærlingen rejser hjem på påske-, sommer- eller juleferie, dækker AUB også rejseudgifterne. Det gælder ikke andre ferier.
I specielle situationer fx dødsfald i nærmeste familie kan AUB give tilskud til en ekstra rejse. Kontakt AUB, hvis der opstår et akut behov for en ekstra hjemrejse.
Hvis der er udgifter til flytning af indbo eller ekstra bagage, når jeres elev eller lærling skal udstationeres, kan I søge tilskud. Denne udgift dækkes kun i forbindelse med opstart og afslutning.
I kan søge tilskud når flytteudgifterne er betalt. Hvis jeres elev har lagt ud for udgifterne, skal I også sende dokumentation for, at beløbet er betalt til eleven. Ansøgningen skal være modtaget hos AUB senest fire måneder efter udstationeringens slutdato.
Ansættelsen hos den udenlandske arbejdsgiver træder i stedet for et oplæringsophold i Danmark. Den danske arbejdsgiver har ansvaret for den faglige kvalitet, og at eleven eller lærlingen kommer omkring de arbejdsopgaver, som kræves i henhold til uddannelsen.
Inden udrejse skal der være en aftale om ansættelsesperiode, arbejdsopgaver, arbejdstid og lønforhold. En elev eller lærling kan ikke udstationeres til frivilligt arbejde.
Det er ikke et krav, at den udenlandske arbejdsgiver betaler løn. I skal være opmærksom på, at I så selv skal betale den løn, som den udenlandske arbejdsgiver burde have betalt.
Hvis der ikke findes en lignende uddannelse i udlandet indenfor faget og derved ikke en sammenlignelig elev- eller lærlingeløn, skal elevens eller lærlingens arbejde samt lønniveau sammenlignes med en ufaglært.
Eleven eller lærlingen kan udstationeres til alle lande i hele verden inkl. Færøerne og Grønland. I kan få afslag på tilskud til udstationering, hvis Udenrigsministeriet har udarbejdet en rejsevejledning for området. Danske ambassader betragtes som dansk jord og er derfor ikke omfattet af ordningen.