Falske SMS'er i omløb
Er du i tvivl, skal du aldrig klikke på et link i en sms. Hvis uheldet er ude - se hvad du skal gøre på Sikker Digital
Er du i tvivl, skal du aldrig klikke på et link i en sms. Hvis uheldet er ude - se hvad du skal gøre på Sikker Digital
Som privat arbejdsgiver kan du tilmelde dig en sygedagpengeforsikring, der giver dig refusion af sygedagpenge fra 2. fraværsdag.
Uden sygedagpengeforsikringen kan du få refusion af sygedagpenge efter 30 dages sygdom.
Der er to forskellige sygedagpengeforsikringer. Virksomhedsformen afgør, hvilken forsikring du skal vælge.
Som privat arbejdsgiver kan du blive omfattet af sygedagpengeforsikringen, hvis
din virksomhed har et aktivt CVR/SE-nummer
din virksomheds samlede lønudgift det foregående kalenderår ikke overstiger 1.750 x det højeste sygedagpengebeløb pr. uge. I 2023 er det 8.216.250 kr.
du som arbejdsgiver ikke modtager offentlige midler svarende til mindst 50 % af driftsudgifterne.
Sygedagpengeforsikringen dækker ved dine medarbejderes sygdom fra 2. fraværsdag. Uden forsikring kan du først modtage refusion af sygedagpenge fra kommunen efter 30 kalenderdage. Sygedagpengeforsikringen dækker også din egen sygdom, hvis du ejer et ApS, A/S, IVS eller SMBA. Det er dog en forudsætning, at du udbetaler løn fra virksomheden til dig selv hver måned.
Forsikringen for private arbejdsgivere dækker også en medarbejdende ægtefælle, hvis denne er ansat som lønmodtager efter § 25A, stk. 7 i kildeskatloven.
Hvis den medarbejdende ægtefælle er registreret hos Skattestyrelsen som medarbejdende ægtefælle og modtager B-indkomst, er han/hun ikke dækket, men kan tilmelde sig sygedagpengeforsikringen for selvstændige.
Forsikringen dækker ikke barns første sygedag eller barsel.
Prisen for en sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere er en bestemt procentdel af virksomhedens samlede lønudgift, også kaldet lønsummen. I 2024 er det 0,87 % af virksomhedens lønsum. Forsikringsprisen udregnes på baggrund af lønudgifterne i det foregående kalenderår. Det betyder, at:
I 2024 bliver beløbet udregnet på baggrund af virksomhedens lønudgifter i 2023
I 2024 gøres de faktiske lønudgifter for 2023 op, og prisen for forsikringen i 2023 justeres. Forskellen mellem det betalte og den faktiske pris reguleres ved 2. halvårs opkrævning i 2024.
For at prisen bliver så korrekt som muligt i første omgang, skal du huske løbende at give besked om ændringer i virksomhedens lønsum til Udbetaling Danmark, Sygedagpengeforsikring. Send Digital Post til Udbetaling Danmark, Sygedagpengeforsikring
Hvis du har medarbejdere i fleksjob, jobtræning mv., kan du få trukket lønudgifterne fra i beregningen af virksomhedens samlede lønudgift. Det kaldes lønsumsudeholdelse og betyder, at forsikringen bliver billigere.
Her kan du tilmelde dig sygedagpengeforsikringen for private arbejdsgivere.
Du betaler for forsikringen halvårligt.
Sygedagpengeforsikringen for arbejdsgivere træder i kraft 7 dage efter tilmeldingen. Det gælder også, selvom Udbetaling Danmark ikke har færdigbehandlet din sag.
Som privat arbejdsgiver skal du anmelde sygefravær til kommunen, selvom du endnu ikke har modtaget opkrævning og bekræftelse på, at du er optaget i sygedagpengeforsikringen.
Kommunen kan dog først se, at du er omfattet af forsikringen, når din tilmelding er færdigbehandlet i Udbetaling Danmark. Du får derefter udbetalt sygedagpenge med tilbagevirkende kraft.
Se frister for anmeldelse af sygdom
Gå til selvbetjening: Tilmeld sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere
Hvis du ikke længere ønsker at være tilmeldt sygedagpengeforsikringen for private arbejdsgivere, kan du melde dig ud.
Vær opmærksom på, hvilken forsikring du er tilmeldt, så du melder dig ud af den rigtige. Du kan i nogle tilfælde være tilmeldt begge forsikringer.
Ejer du et ApS, A/S, SMBA eller IVS og framelder dig forsikringen for private arbejdergivere, vil hverken du selv eller dine medarbejdere være dækket længere.
Husk, at hvis du har forsikring af både medarbejdere (sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere) og dig selv som selvstændig erhvervsdrivende, skal du sende en udmeldelse for hver af forsikringerne.
Gå til selvbetjening: Meld dig ud af sygedagpengeforsikringen
Du skal anmelde sygefravær digitalt for dig selv og dine medarbejdere.
Det er bopælskommunen for den, der er syg, der administrerer og udbetaler sygedagpengene. Det betyder, at din bopælskommune udbetaler sygedagpenge ved din egen sygdom, og medarbejderens bopælskommune udbetaler sygedagpenge, hvis medarbejderen er syg.
Du skal altid anmelde sygefraværet i NemRefusion.
Har du spørgsmål til refusionen af sygedagpenge, skal du kontakte din kommune. Drejer det sig om en medarbejder, skal du kontakte den kommune, hvor medarbejderen bor.
Det kan fx være spørgsmål om
der kan udbetales refusion af sygedagpenge
beregning af sygedagpenge
beløbets størrelse
udbetaling af sygedagpenge.
Her kan du give supplerende oplysninger om din sygedagpengeforsikring som privat arbejdsgivere, hvis Udbetaling Danmark har bedt dig om det.
Gå til selvbetjening: Giv supplerende oplysninger om sygedagpengeforsikring som privat arbejdsgiver
Her kan du finde lovgivning, klagevejledning og information om, hvordan Udbetaling Danmark behandler dine persondata.