Spørgsmål og svar
Anmod om sygedagpenge senest 3 uger efter første fraværsdag.
Selvstændige, der har tegnet en forsikring efter sygedagpengelovens § 45, skal anmelde fraværet senest 1 uge efter sygedagpengerettens indtræden - dvs. 1 uge efter 1. eller 3. fraværsdag afhængig af forsikring.
Selvstændige, der har en §58A-aftale (ret til sygedagpenge ved langvarig eller kronisk sygdom), skal anmelde fraværet senest 1 uge efter første fraværsdag.
Hvis du som selvstændig erhvervsdrivende ikke kan få udstedt et CVR nr., kan du ikke benytte NemRefusion. Kontakt den relevante kommune hvis det vedrører sygedagpenge eller Udbetaling Danmark, hvis det vedrører barsel.
Virksomhedsejere, der ejer en enkeltmandsvirksomhed eller har tegnet et iværksætterselskab, anpartsselskab, aktieselskab eller anden virksomhedsform, kan bruge deres private NemID/MitID til at logge på NemRefusion. Hvis andre end virksomhedsejeren skal indberette for virksomheden, skal de bestille en NemID-medarbejdersignatur. Er du i tvivl om du kan bruge dit private NemID/MitID eller du skal bestille en NemID-medarbejdersignatur, så læs mere her.
Skal du bruge en NemID-medarbejdersignatur, kan du bestille et på Nets hjemmeside.
Kontakt Nets, hvis du har spørgsmål til bestilling af NemID-medarbejdersignatur.
NemRefusions venteregister gemmer de indberetninger, der af forskellige årsager endnu ikke kan signeres og afleveres til myndigheden.
En indberetning lægges i venteregister, hvis f.eks. fraværet indberettes for tidligt, eller hvis der afgives oplysninger om fremtidige datoer. F.eks. hvis første fraværsdag eller dato for raskmelding ligger ud i fremtiden.
For selvstændige uden forsikring gælder det, at fravær tidligst kan indberettes efter 14 dages fravær. For sikrede selvstændige kan et fravær indberettes på dagen for dagpengerettens indtræden.
Vær opmærksom på, at indberetninger, der lægges i venteregister ikke er indberettet til myndigheden.
Klik på linket for at åbne vejledning til selvstændige.
Sygedagpenge udgør fra 1. januar 2023 højst 4.550 kr. pr. uge og 122,97 kr. pr. time.
I 2022 udgjorde sygedagpenge højst 4.465 kr. pr. uge og 120,68 pr. time.
Se flere deltaljer om satserne på Retsinformationen.
I NemRefusion bliver du bedt om at svare på omfanget af dit fravær, det vil sige om du er 100%, 75% eller 50% uarbejdsdygtig.
Hvis du er 100% uarbejdsdygtig, må du ikke udføre noget som helst arbejde i virksomheden.
Hvis du er 75% uarbejdsdygtig, må du udføre arbejde svarende til 25% af din normale arbejdstid. Det vil sige at hvis du har en normal arbejdstid på 37 timer pr. uge, må du arbejde op til 9 timer og 15 minutter pr. uge
Hvis du er 50% uarbejdsdygtig, må du udføre arbejde svarende til 50% af din normale arbejdstid. Det vil sige at hvis du har en normal arbejdstid på 37 timer pr. uge, må du arbejde op til 18 timer og 30 minutter pr. uge
Arbejde er blandt andet:
Al aktivitet forbundet med virksomhedens drift
Instruktion/ledelse af virksomhedens ansatte
Tilstedeværelse i virksomhedens lokaler og arbejdssteder
Behandling af virksomhedens digitale eller fysiske post
Telefonisk, personlig eller skriftlig kontakt med virksomhedens kunder/samarbejdspartnere
Bogføring, kontakt med revisor/bank, udbetaling af løn eller andet administrativt arbejde i virksomheden
Kørsel forbundet med virksomhedens drift eller kørsel i virksomhedens køretøjer, der ikke er registreret til privat personkørsel
Hvis du arbejder mere end du har oplyst, mens du modtager sygedagpenge, skal du tilbagebetale de sygedagpenge, der er udbetalt for meget. Desuden kan det medføre politianmeldelse for bedrageri.
Som sygemeldt selvstændig kan du ikke raskmelde dig i NemRefusion. Du skal i stedet raskmelde dig via selvbetjeningsløsningen Mit Sygefravær (www.mitsygefravaer.dk). I Mit Sygefravær har du under fanebladet ”Meld dig rask” mulighed for at raskmelde dig. Det gør du ved at sætte flueben i det arbejdsforhold, som raskmeldingen drejer sig om, hvorefter dato for sidste sygefraværsdag angives.