Spørgsmål og svar
Arbejdsgiver udbetaler løn under fraværet - anmeld senest 5 uger efter første fraværsdag.
Arbejdsgiver udbetaler IKKE løn under fraværet og har heller ikke udbetalt løn i arbejdsgiverperioden (har ikke været forpligtet til det) - anmod senest 2 uger efter 1. fraværsdag
Arbejdsgiver har udbetalt sygedagpenge i arbejdsgiverperioden (eller dele heraf) - fristen er senest 1 uge efter, at udbetalingen fra arbejdsgiveren er ophørt.
Arbejdsgiver er berettiget til sygedagpengerefusion og har anmeldt sygefraværet rettidigt. Der kan udbetales refusion for et tidsrum, der ligger indtil 3 måneder forud for sygedagpengerefusionsanmodningen. Fravær der varer maksimalt 30 dage skal anmeldes senest 3 måneder efter første fraværsdag. Fristen for sygedagpengerefusionsanmodningen er ligeledes 3 måneder fra første fraværsdag. Er fraværet anmeldt for sent, kan der udbetales sygedagpengerefusion fra det tidspunkt, hvor fraværet er anmeldt.
Du søger om refusion på samme måde, som hvis din medarbejder boede i Danmark.
Bemærk dog, at du selv skal indtaste medarbejderens adresse, når din medarbejder bor i udlandet. Den bliver kun automatisk udfyldt, hvis medarbejderen bor i Danmark.
Du skal søge om refusion af barseldagpenge og ikke sygedagpenge.
Du kan få refusion fra første fraværsdag, når medarbejderen er syg pga. graviditeten.
Medarbejderen skal give besked til jer på den første fraværsdag. Søg herefter om refusion hos Udbetaling Danmark på virk.dk/nemrefusion. Anmeld fraværet senest 5 uger efter første fraværsdag.
Har jeres medarbejder et arbejde, der kan skade det ufødte barn, kan hun gå på barsel tidligere end de normale 4 uger før forventet fødsel, medmindre I kan tilbyde hende et andet arbejde, der ikke skader barnet.
NemRefusion gemmer de indberetninger, der af forskellige årsager endnu ikke kan signeres og afleveres til myndigheden.
En indberetning lægges i venteposition, hvis f.eks. et sygefravær indberettes for tidligt (23 dages reglen) eller hvis der afgives oplysninger om fremtidige datoer.
En indberetning lægges i venteposition i følgende situationer:
Et sygefravær indberettes for tidligt (For sygefravær gælder en særlig 23 dages regel, hvis arbejdsgiver ikke har ret til at søge tidlig refusion lægges indberetningen i venteposition i 23 dage regnet fra første fraværsdag, først derefter kan indberetningen signeres)
Indberetningen indeholder fremtidige datoer (fremtidig første fraværsdag, sidste fraværsdag eller fremtidige refusionsperioder)
Vær opmærksom på, at indberetninger, der lægges i venteposition ikke er indberettet til myndigheden.
Hvordan får jeg besked om indberetninger i venteposition?
I NemRefusion dannes der en række meddelelser, som man får vist, f.eks. når en indberetning kan signeres, eller når fristen for indberetning nærmer sig. Disse meddelelser har man også mulighed for at modtage via en sms og/eller e-mail.
Det er udelukkende den enkelte virksomheds MitID Erhvervs rettighedsadministrator, der kan tilmelde virksomhedens brugere til denne sms- og e-mail service. Det gøres i fanen ’Administration’ i NemRefusion. Det er kun virksomhedens MitID Erhvervs rettighedsadministrator, der kan se denne fane.
Lønnen angives som ét beløb og består af grundløn samt evt. tillæg. Feriegodtgørelse, søgnehelligdagsbetaling, pensionsbidrag (arbejdsgiveradministrerede indbetalinger af pensionsbidrag) og ATP-bidrag skal ikke indgå i det samlede beløb.
Det er muligt at indberette oplysninger om, om medarbejderens løn er inkl. eller ekskl. arbejdsmarkedsbidrag. Det vælger du øverst i fanen "Lønforhold" i NemRefusion.
Det er det altid lønnen ekskl. arbejdsmarkedsbidrag, der videregives til myndigheden, idet syge- og barseldagpenge ifølge loven beregnes "på grundlag af […] den timefortjeneste, som lønmodtageren ville have været berettiget til under fraværet efter betaling af arbejdsmarkedsbidrag."
OSB: Den løn, som indberettes, består af grundlønnen samt sædvanlige tillæg. Feriegodtgørelse, søgnehelligdagsbetaling, pensionsbidrag (arbejdsgiveradministrerede indbetalinger) og ATP-bidrag skal ikke medregnes i den løn, som indberettes.
Hvis lønnen er ændret, f.eks. med tilbagevirkende kraft, angiver man det i den næste refusionsanmodning, hvor man angiver datoen for ændringen. Denne dato kan ligge tilbage i tid.
Der er to muligheder for at oplyse om raskmelding:
Man kan enten indberette den sidste refusionsanmodning, og dér anføre, at arbejdet er genoptaget fuldt.
Du kan også foretage en raskmelding ved at klikke på prikkerne til højre for sagen og vælg Raskmelding. Gælder kun sygdom og sygeligt forløbende graviditet
OBS: Det er kun muligt at oprette en raskmelding, hvis der ikke i forvejen forefindes en sidste fraværsdag på sagen. Der kan derfor forekomme sager, hvor ikonet er inaktivt.
Ifølge Bekendtgørelse om sygedagpenge beregnes sygedagpenge for lønmodtagere, der arbejder i skiftehold, på baggrund af den normale overenskomstmæssige arbejdstid ved dagarbejde. Du skal derfor indberette dagarbejdets arbejdstid som fast arbejdstid i NemRefusion.
Hver gang en indberetning signeres udsendes der et såkaldt underretningsbrev, som indeholder en kopi af de indberettede oplysninger. Underretningsbrevet bliver sendt til den fraværende, som kan kontrollere om oplysningerne er korrekte.
Hvem gør hvad med underretningsbrevene? NemRefusion sørger for at kommunen kan læse underretningsbrevet. Det sker automatisk.
Kan arbejdsgiveren se underretningsbrevene i NemRefusion? Arbejdsgiveren kan ikke se underretningsbrevet. Det skyldes blandt andet, at underretningsbrevet fungerer som en kontrol af arbejdsgiverens indberetning.
Hvordan forholder arbejdsgiver og kommunen sig? For visse indberetninger skal den fraværende besvare underretningsbrevet med supplerende oplysninger og returnere det til kommunen inden for en given tidsfrist. Kommunen anvender svaret i den videre sagsbehandling.
Underretningsbreve sendes aldrig til arbejdsgiveren.
Klik på linket for at se NemRefusion brugervejledning.
1. Den ”nye” arbejdsgiver opretter en sag i NemRefusion 2. Sagen anmeldes med oprindelige første fraværsdag 3. Arbejdsgiver svarer på spørgsmål om ansættelse ud fra virksomhedsoverdragelsen 4. Hvis sygemeldte har været virksomhedsoverdraget i mere end 8 uger, svares JA til ansættelse i mere end 8 uger 5. Arbejdsgiver søger om tidlig refusion med årsagen virksomhedsoverdragelse 6. Arbejdsgiver oplyser CVR nr. på tidligere arbejdsgiver og dato for virksomhedsoverdragelsen