Har du brug for hjælp?
Kompensationsgrad
Du kan søge kompensation for 75 % af lønnen for ansatte, der er funktionærer og 90 % af lønnen for ansatte, der ikke er funktionærer. For både funktionærer, ikke-funktionærer og lærlinge/elever gælder et loft på 30.000 kr. om måneden pr. fuldtidsansat. Ansatte behøver ikke at være fuldtidsansat for at få kompensation. Hvis din ansatte arbejder mindre end fuldtid (37 timer/ugen), vil grænsen blive sat ned forholdsmæssigt. Grænsen for en deltidsansat på 20 timer vil således være ca. 16.000 kr.
Hvis du søger om lønkompensation i perioden fra og med den 9. december 2020 til og med den 3. januar 2021, udbetales der ikke lønkompensation for 3 kalenderdage pr. ansat for perioden. Hvis du udelukkende søger kompensation fra og med den 4. januar 2021 og frem, fratrækkes de 3 dage ikke.
Forberedelse af genåbning
Der gives mulighed for, at hjemsendte ansatte kan genindkaldes på arbejde i de sidste syv kalenderdage i kompensationsperioden, uden at det påvirker virksomhedens mulighed for at få fuld lønkompensation for disse dage. Du kan læse mere om dette under ’Lønkompensation fra A-Z’ og ’Forberedelse af genåbning’.
Her kan du læse mere om, hvordan relevante begreber forstås på ordningen for lønkompensation.
Lønbegrebet omfatter:
Den ansattes arbejdsmarkedsbidragspligtige og arbejdsmarkedsbidragsfrie A-indkomst
Indberettede bruttoferiepenge til ikke-funktionærer
Virksomhedens og den ansattes eget ATP-bidrag
Virksomhedens og den ansattes eventuelle bidrag til arbejdsgiverbetalt pensionsordning.
I lønnen kan følgende dele også indgå, dog vil dette kræve attestation fra uafhængig, godkendt revisor i slutafregningen:
Arbejdsgivers faktiske lønomkostninger til bruttoferiepenge for funktionærer, modregnet afholdt ferie med løn i perioden
Lønomkostninger som ikke er indberettet til eIndkomst, og som ikke allerede er dækket af arbejdsgivers faktiske lønomkostninger til bruttoferiepenge. Det kan dreje sig om:
Søgnehelligdagsbetaling (SH-dage)
Feriepenge for funktionærer
Fritvalgsordning
Særlig opsparing til frihedsbetaling eller anden tilsvarende ordning.
For opsparede SH-dage, feriedage for funktionærer og fritvalgsordning gælder det, at tilsvarende udbetalte løndele i kompensationsperioden vil blive fratrukket beløbet.
Din medarbejderstab udgøres af alle med fast tilknytning til virksomheden undtagen virksomhedsejere, som ejer 25 % eller mere af virksomheden.
Fast tilknytning betyder, at der skal være en ansættelseskontrakt mellem medarbejder og virksomhed for, at virksomheden kan modtage lønkompensation for medarbejderen. Ansættelsesforholdet skal være indgået før d. 7. december 2020.
Det betyder, at løsarbejdere ikke indgår, da de ikke har fast tilknytning til virksomheden. Løsarbejdere er kendetegnet ved, at ansættelsen er meget kortvarig således, at ansættelsen afbrydes, når fx et dagsarbejde er overstået, og løsarbejderen ikke er tilsagt til at arbejde den følgende dag.
Retten til udbetaling af lønkompensation forudsætter, at du hjemsender minimum 30 % eller mere end 50 af virksomhedens ansatte.
Hvis du søger for hele virksomheden, skal du hjemsende 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte på virksomhedens CVR-nummer. Hvis du søger for en underliggende p-enhed, skal du hjemsende 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte på den p-enhed, du søger for. I begge tilfælde opgøres hjemsendelseskravet som et gennemsnit over hele den periode, som du søger lønkompensation i.
Medarbejderstaben fastsættes ud fra antallet af ansatte med kontraktuel tilknytning til virksomheden eller den p-enhed, du søger for, pr. 6. december 2020.
I beregningen tages der udgangspunkt i forholdet mellem hele virksomhedens eller p-enhedens ansøgningsperiode, medarbejderstaben (antallet af ansatte) og de enkelte ansattes hjemsendelsesperiode. Hjemsendelsesperioden tæller fra den første til den sidste dag, den enkelte ansatte har været hjemsendt, fratrukket de dage, den ansatte har været genindkaldt på arbejde.
Alle virksomhedens ansatte tæller derfor med i beregningen forholdsmæssigt, uanset om de har været hjemsendt i hele perioden, noget af perioden eller slet ikke.
Herunder ses en beregner for hjemsendelseskriteriet og antal dage undtaget:
Hjemsendelseskriteriet (XLSX) Antal dage undtaget (XLSX)Hvis du søger om lønkompensation i perioden fra og med den 9. december 2020 til og med den 3. januar 2021, udbetales der ikke lønkompensation for 3 kalenderdage pr. ansat for perioden. Hvis du udelukkende søger kompensation fra og med den 4. januar 2021 og frem, fratrækkes de 3 dage ikke.
Fra den 18. januar 2021 kan din virksomhed også stille krav om, at hjemsendte ansatte afholder ferie og/eller afspadsering under deres hjemsendelse.
Det gælder, at hvis du fra og med den 18. januar hjemsender dine ansatte i 21 kalenderdage, så kan du kræve, at hjemsendte ansatte afholder én dags ferie og/eller afspadsering. Hjemsendes ansatte i under 21 kalenderdage, så kan du ikke stille krav om afholdes feriedage.
Hvis lønkompensationsordningen forlænges, så vil du for hver gang, du hjemsender dine ansatte i yderligere 28 kalenderdage, kunne stille krav om endnu en ferie- eller afspadseringsdag – dog maksimalt fem dage i alt.
Hvis dine ansatte ikke arbejder fuldtid, reduceres antallet af feriedage mv. forholdsmæssigt til den hjemsendte ansattes almindelige arbejdstid:
Eksempel 1: En fuldtidsansat er hjemsendt fra den 18. januar til og med den 7. februar. Her kan du vælge, at den ansatte skal afholde ferie eller afspadsering svarende til én dag.
Eksempel 2: En deltidsansat med 18 timer om ugen er hjemsendt fra den 18. januar til og med den 7. februar. Her kan du vælge, at den ansatte skal afholde ferie eller afspadsering svarende til en halv dag.
Ved aftale om lønnedgang som følge af coronavirus/covid-19 bortfalder kravet om, at ansatte skal afholde tvungne feriedage.
Hvis din ansatte ikke har opsparet tilstrækkelig ferie eller afspadsering, afholdes der i stedet ”tjenestefri uden løn”.
Hvis du søger om lønkompensation, skal du kun oplyse de dage, hvor ansatte afholder tjenestefri uden løn, da du ikke har en lønudgift for disse dage - og derfor ikke er berettiget til kompensation. Når du indsender din ansøgning, oplyser du dage med tjenestefri uden løn som ”dage undtaget” i blanketten.
Hvis du søger for en deltidsansat, der afholder tjenestefri uden løn i mindre end en hel dag, så kan du selv vælge, om du vil oplyse dette som en dag undtaget i ansøgningen. Dette skyldes, at Erhvervsstyrelsen alene regner med hele dage, og du kan derfor ikke angive en halv dag i forbindelse med din ansøgning. I slutafregningen vil kompensationsbeløbet fastsættes endeligt ud fra de faktiske forhold i kompensationsperioden, herunder halve dage afholdt som tjenestefri uden løn.
Der gives mulighed for, at hjemsendte ansatte kan genindkaldes på arbejde i de sidste 7 kalenderdage i kompensationsperioden, uden at det påvirker virksomhedens mulighed for at få fuld lønkompensation for disse dage. Muligheden kan benyttes én gang for hver lønkompenserede ansat og kan anvendes fra den 13. april 2021, hvor aftalen er indgået. Virksomhederne skal ved ansøgning ikke angive, at den ansatte er genindkaldt på arbejde i de sidste 7 kalenderdage. Følgende betingelser skal være opfyldt:
Ansatte skal være omfattet af en ansøgning på minimum 30 kalenderdage inden de 7 kalenderdage, hvor den ansatte tilbagekaldes med kompensation.
De 7 kalenderdage, hvor den ansatte tilbagekaldes, skal være de sidste 7 dage af kompensationsperioden. Det er muligt at genindkalde ansatte i kompensationsperioden, dog skal den ansatte have minimum 30 kalenderdage med reel hjemsendelse.
Når du søger om lønkompensation, skal du logge ind med din virksomheds NemID. Du skal selv ansøge om kompensation, din revisor eller andre kan ikke søge for dig.
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om din virksomhed. Tjek at oplysningerne er korrekte.
Du skal vælge, hvad du vil søge for, hvor du skal vælge 'Lønkompensation fra 9. december 2020' Herefter skal du vælge, om du vil søge for hele virksomheden (CVR-nummer) eller for enkelte produktionsenheder (p-enhed).
Her kan du se de betingelser, som din virksomhed skal leve op til for at være omfattet af lønkompensationsordningen.
Betingelserne omfatter:
For virksomheder der har forbud mod at holde åbent.
Virksomheden har forbud mod at holde åbent jf. bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger og mod adgang til og restriktioner for lokaler og lokaliteter i forbindelse med håndteringen af COVID-19.
Virksomhedens oplysninger om omsætning i kompensationsperioden for de ansøgte produktionsenheder, skal i forbindelse med den samlede indrapportering fra virksomheden til Erhvervsstyrelsen bekræftes af en uafhængig og godkendt revisor.
Hjemsendelse af medarbejderne skyldes påbud om lukning grundet coronavirus/COVID-19.
For virksomheder, der er i økonomisk krise som følge COVID-19 og virksomheder der er er ramt af restriktionerne i de syv nordjyske kommuner, uanset om det er virksomheden, arbejdsstedet eller medarbejderne, der har fast adresse i restriktionsområdet, samt virksomheder der har forbud mod at holde åbent.
Virksomheder der ansøger om lønkompensation, bekræfter, at de betaler den skat, den er forpligtet til, i 2020 i henhold til gældende internationale aftaler og nationale regler.
Der må ikke søges lønkompensation for ansatte, hvis lønudgiften på anden vis er godtgjort, herunder ved forsikring eller anden statslig kompensationsordning i anledning af coronavirus/COVID-19.
Virksomheden finansieres ikke 50% eller derover af offentlige tilskud.
Medarbejdere, der søges kompensation for, skal have arbejdssted i Danmark.
Kompenserede medarbejdere kan til enhver tid kaldes tilbage på arbejde. Dette modregnes i kompensationsopgørelsen senere.
Virksomheder er forpligtet til at oplyse Erhvervsstyrelsen per e-mail på lonkompensation@erst.dk, hvis virksomheden ansøger om kompensation for ansatte i stillingskategorier, der er omfattet af en lovligt varslet og iværksat hovedkonflikt.
Virksomheden skal have et dansk CVR-nummer og p-enheden, der søges for, skal være etableret senest dagen inden den restriktion virksomheden søger lønkompensation for. De medarbejdere, som hjemsendes, skal have fast arbejdssted i Danmark og være ansat senest dagen inden datoen for offentliggørelsen af restriktionen.
Virksomheden eller en underliggende p-enhed skal hjemsende mindst 30 % af sine ansatte eller mere end 50 ansatte i kompensationsperioden. Hjemsendelseskravet gælder dog ikke, hvis din virksomhed eller underliggende p-enhed udelukkende søger lønkompensation for pendlere.
For virksomheder der ikke har forbud mod at holde åbent, kan der ikke udbetales lønkompensation for 3 kalenderdage pr. ansat i hele perioden fra og med 9. december 2020 til og med 3. januar 2021. Medarbejderen kan fortsætte med at arbejde i de omtalte 3kalenderdage. De 3 kalenderdage medregnes derfor ikke i opgørelsen.
Vælg hjemsendelsesperioden for dine ansatte. Vær opmærksom på, at du skal søge om samme periode for alle hjemsendte ansatte, og at du kun kan søge inden for den gyldige periode.
Hvis du har en eller flere ansatte, som skal modtage kompensation i en kortere periode end den periode, der søges for, kan periodelængden reguleres i Antal dage undtaget. Hvis du fx søger for perioden fra den 9. december, men én af dine ansatte først hjemsendes den 16. december, så skal du skrive syv dage i 'antal dage undtaget' for vedkommende senere i blanketten.
Når du er logget ind, kan du automatisk se oplysninger om din virksomhed. Tjek at oplysningerne er korrekte. Hvis antallet af ansatte i Det Centrale Virksomhedsregister ikke er korrekt, har du her mulighed for at rette det. Medarbejderstaben opgøres pr. 6. december 2020.
Herefter skal du vælge, hvordan du vil indsende oplysninger om dine hjemsendte ansatte.
Hvis du søger for mindre end 25 ansatte, skal du indtaste oplysningerne manuelt i den digitale løsning.
Hvis du søger for mere end 25 ansatte, så skal du vedhæfte et samlet dokument (CSV-format).
Hvis du søger for mere end 25 medarbejdere, skal du indsende oplysningerne ved at uploade en liste i CSV-format. CSV-filen skal indeholde følgende oplysninger:
CPR-nummer
Fulde navn
Ansættelsestype (funktionær, ikke-funktionær eller elev/lærling)
Månedsløn i kr.
Det gennemsnitlige ugentlige timetal (beskæftigelsesgrad)
Antal dage undtaget (dage der ikke søges om kompensation).
Dokumentet skal være opbygget med de viste overskrifter i første række og data om hjemsendte ansatte i de godkendte formater.
Sådan skal din CSV-fil se ud (PDF) Sådan opretter du en CSV-fil til indberetning af medarbejderdata (PDF)Her er det vigtigt at angive korrekte oplysninger på kontaktpersonen for virksomheden, så Erhvervsstyrelsen vil have mulighed for at kontakte jer.
Her skal du på tro og love bekræfte, at alle oplysninger er retvisende, for at du kan klikke 'Næste'.
Her får du et overblik over det, du har indtastet.
Når du søger om lønkompensation, skal du logge ind med din virksomheds NemID. Du skal selv ansøge om kompensation, din revisor eller andre kan ikke søge for dig.
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om din virksomhed. Tjek at oplysningerne er korrekte.
Du skal vælge, på hvilket grundlag, du søger kompensation. Det gør du ved at vælge 'Ansøgning for enkelte produktionsenheder gældende fra 9. december 2020'.
Herefter skal du vælge, om du søger for hele virksomheden (CVR-nummer) eller dele af virksomheden (p-enhed).
Her kan du se de betingelser, som din virksomhed skal leve op til for at være omfattet af lønkompensationsordningen.
Betingelserne omfatter:
Virksomheder der søger om lønkompensation, skal leve op til følgende betingelser for at få lønkompensation: For virksomheder der har forbud mod at holde åbent.
Virksomheden har forbud mod at holde åbent jf. bekendtgørelse om forbud mod større forsamlinger og mod adgang til og restriktioner for lokaler og lokaliteter i forbindelse med håndteringen af COVID-19.
Virksomhedens oplysninger om omsætning i kompensationsperioden for de ansøgte produktionsenheder, skal i forbindelse med den samlede indrapportering fra virksomheden til Erhvervsstyrelsen bekræftes af en uafhængig og godkendt revisor.
Hjemsendelse af medarbejderne skyldes påbud om lukning grundet coronavirus/COVID-19.
For virksomheder, der er i økonomisk krise som følge COVID-19, samt virksomheder der har forbud mod at holde åbent.
Virksomheder der ansøger om lønkompensation, bekræfter, at de betaler den skat, den er forpligtet til, i henhold til gældende internationale aftaler og nationale regler.
Der må ikke søges lønkompensation for ansatte, hvis lønudgiften på anden vis er godtgjort, herunder ved forsikring eller anden statslig kompensationsordning i anledning af coronavirus/COVID-19.
Virksomheden finansieres ikke 50% eller derover af offentlige tilskud.
Medarbejdere, der søges kompensation for, skal have arbejdssted i Danmark.
Kompenserede medarbejdere kan til enhver tid kaldes tilbage på arbejde. Dette modregnes i kompensationsopgørelsen senere.
Virksomheder er forpligtet til at oplyse Erhvervsstyrelsen per e-mail på lonkompensation@erst.dk, hvis virksomheden ansøger om kompensation for ansatte i stillingskategorier, der er omfattet af en lovligt varslet og iværksat hovedkonflikt.
Virksomheden skal have et dansk CVR-nummer og p-enheden, der søges for, skal være etableret senest dagen inden datoen for offentliggørelsen af restriktionen virksomheden søger lønkompensation for. De medarbejdere, som hjemsendes, skal have fast arbejdssted i Danmark og være ansat senest dagen inden datoen for offentliggørelsen af restriktionen.
Virksomheden eller en underliggende p-enhed skal hjemsende mindst 30 % af sine ansatte eller mere end 50 ansatte i kompensationsperioden.
For virksomheder der ikke har forbud mod at holde åbent, kan der ikke udbetales lønkompensation for 3 kalenderdage pr. ansat i hele perioden fra og med 9. december 2020 til og med 3. januar 2021. Medarbejderen kan fortsætte med at arbejde i de omtalte 3 kalenderdage. De 3 kalenderdage medregnes derfor ikke i opgørelsen.
Vælg hjemsendelsesperioden for dine ansatte. Vær opmærksom på, at du skal søge om samme periode for alle hjemsendte ansatte, og at du kun kan søge inden for den gyldige periode.
Hvis du har en eller flere ansatte, som skal modtage kompensation i en kortere periode end den periode, der søges for, kan periodelængden reguleres i Antal dage undtaget. Hvis du fx søger for perioden fra den 9. december, men én af dine ansatte først hjemsendes den 16. december, så skal du skrive syv dage i 'antal dage undtaget' for vedkommende senere i blanketten.
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om din virksomhed. Tjek at oplysningerne er korrekte, hvis antallet af ansatte i Det Centrale Virksomhedsregister ikke er korrekt, har du her mulighed for at rette det.
Når du skal opgøre antallet af ansatte i din virksomhed, skal du oplyse det antal ansatte, du havde, dagen før restriktionerne blev offentliggjort. Hvis du fx er berørt af restriktioner, der blev offentliggjort den 15. december 2020, så skal du oplyse det antal ansatte, du havde den 14. december 2020. Her kan du se datoer for, hvornår forskellige restriktioner blev offentliggjort.
Herefter skal du vælge, hvordan du vil indberette medarbejderoplysningerne.
Hvis du søger for mindre end 25 medarbejdere, skal du indtaste oplysningerne manuelt i blanketten.
Hvis du søger for mere end 25 medarbejdere, så skal du vedhæfte et samlet dokument (CSV-format).
Når du er logget ind, kan du automatisk se de p-enheder, der er knyttet til virksomhedens CVR-nummer. Vælg en eller flere p-enheder, hvor du vil hjemsende medarbejdere. Klik 'Tilføj p-enhed' for at søge for mere end én p-enhed.
Du skal oplyse det antal ansatte, du havde i hver p-enhed pr. den 6. december 2020.
Klik 'Tilføj p-enhed' for at søge for mere end én p-enhed.
Hvis du søger for mere end 25 medarbejdere, skal du indsende oplysningerne ved at uploade en liste i CSV-format. CSV-filen skal indeholde følgende oplysninger:
CPR-nummer
Fulde navn
Ansættelsestype (hhv. funktionær, ikke-funktionær eller elev-lærling)
Månedsløn (i kr.)
Beskæftigelsesgrad (i timer/uge)
Antal dage undtaget (dage der ikke søges om kompensation)
Produktionsnummer for p-enhederne.
Dokumentet skal være opbygget med de viste overskrifter i første række og data om ansatte i de godkendte form.
Sådan skal din CSV-fil se ud (PDF) Sådan opretter du en CSV-fil til indberetning af medarbejderdata (PDF)Her er det vigtigt at angive korrekte oplysninger på kontaktpersonen for virksomheden, så Erhvervsstyrelsen vil have mulighed for at kontakte jer.
Her skal du på tro og love bekræfte, at alle oplysninger er retvisende, for at du kan klikke 'Næste'.
Her får du et overblik over det, du har indtastet.
Skabelon til csv-fil Skal virksomheden ansøge med csv-fil, skal du sende en mail til lonkompensation@erst.dk, hvor du beder om at få tilsendt skabelonen til csv-fil.
Så snart din ansøgning er færdigbehandlet, vil du modtage et brev i din virksomheds digitale postkasse. Vær opmærksom på, at der kan gå op til 7 hverdage, fra du har fået godkendelsesbrevet, til hele beløbet sættes ind på din virksomheds NemKonto.
Alle ansøgninger behandles i den rækkefølge, som Erhvervsstyrelsen modtager dem. Sagsbehandlingstiden afhænger bl.a. af, om ansøgningen er korrekt udfyldt og dokumenteret, eller om den skal gennemgås nærmere.
Se sagsbehandlingstider på Erhvervsstyrelsens hjemmeside
Sagsbehandlingstiderne opdateres hver uge.