Vejledning
Se en kort video, der gennemgår, hvor du kan søge om lønkompensation:
Se en kort video, der gennemgår, hvor du kan søge om lønkompensation:
Du kan søge kompensation for 75 % af lønnen for ansatte, der er funktionærer. For ansatte, der ikke er funktionærer, kan du søge kompensation for 90 % af lønnen.
For både funktionærer, ikke-funktionærer og lærlinge/elever gælder et loft på 30.000 kr. om måneden pr. fuldtidsansat.
Ansatte behøver ikke at være fuldtidsansat for at få kompensation. Hvis din ansatte arbejder mindre end fuldtid (37 timer/ugen), vil grænsen blive sat ned forholdsmæssigt. Grænsen for en deltidsansat på 20 timer vil således være ca. 16.000 kr.
Din medarbejderstab udgøres af alle med fast tilknytning til virksomheden undtagen virksomhedsejere, som ejer 25 % eller mere af virksomheden.
Fast tilknytning betyder, at der skal være en ansættelseskontrakt mellem medarbejder og virksomhed for, at virksomheden kan modtage lønkompensation for medarbejderen. Ansættelsesforholdet skal være indgået før d. 7. december 2020.
Det betyder, at løsarbejdere ikke indgår, da de ikke har fast tilknytning til virksomheden. Løsarbejdere er kendetegnet ved, at ansættelsen er meget kortvarig således, at ansættelsen afbrydes, når fx et dagsarbejde er overstået, og løsarbejderen ikke er tilsagt til at arbejde den følgende dag.
Retten til udbetaling af lønkompensation forudsætter, at du hjemsender minimum 30 % eller mere end 50 af virksomhedens ansatte.
Hvis du søger for hele virksomheden, skal du hjemsende 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte på virksomhedens CVR-nummer. Hvis du søger for en underliggende p-enhed, skal du hjemsende 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte på den p-enhed, du søger for. I begge tilfælde opgøres hjemsendelseskravet som et gennemsnit over hele den periode, som du søger lønkompensation i.
Medarbejderstaben fastsættes ud fra antallet af ansatte med kontraktuel tilknytning til virksomheden eller den p-enhed, du søger for, pr. 6. december 2020.
I beregningen tages der udgangspunkt i forholdet mellem hele virksomhedens eller p-enhedens ansøgningsperiode, medarbejderstaben (antallet af ansatte) og de enkelte ansattes hjemsendelsesperiode. Hjemsendelsesperioden tæller fra den første til den sidste dag, den enkelte ansatte har været hjemsendt, fratrukket de dage, den ansatte har været genindkaldt på arbejde.
Alle virksomhedens ansatte tæller derfor med i beregningen forholdsmæssigt, uanset om de har været hjemsendt i hele perioden, noget af perioden eller slet ikke.
Herunder ses en beregner for hjemsendelseskriteriet og antal dage undtaget:
get_app Hjemsendelseskriteriet (XLSX)get_app Antal dage undtaget (XLSX)Hvis du søger om lønkompensation i perioden fra og med den 9. december 2020 til og med den 3. januar 2021, udbetales der ikke lønkompensation for 3 kalenderdage pr. ansat for perioden. Hvis du udelukkende søger kompensation fra og med den 4. januar 2021 og frem, fratrækkes de 3 dage ikke.
Fra den 18. januar 2021 kan din virksomhed også stille krav om, at hjemsendte ansatte afholder ferie og/eller afspadsering under deres hjemsendelse.
Det gælder, at hvis du fra og med den 18. januar hjemsender dine ansatte i 21 kalenderdage, så kan du kræve, at hjemsendte ansatte afholder én dags ferie og/eller afspadsering. Hjemsendes ansatte i under 21 kalenderdage, så kan du ikke stille krav om afholdes feriedage.
Hvis lønkompensationsordningen forlænges, så vil du for hver gang, du hjemsender dine ansatte i yderligere 28 kalenderdage, kunne stille krav om endnu en ferie- eller afspadseringsdag – dog maksimalt fem dage i alt.
Hvis dine ansatte ikke arbejder fuldtid, reduceres antallet af feriedage mv. forholdsmæssigt til den hjemsendte ansattes almindelige arbejdstid:
Eksempel 1: En fuldtidsansat er hjemsendt fra den 18. januar til og med den 7. februar. Her kan du vælge, at den ansatte skal afholde ferie eller afspadsering svarende til én dag.
Eksempel 2: En deltidsansat med 18 timer om ugen er hjemsendt fra den 18. januar til og med den 7. februar. Her kan du vælge, at den ansatte skal afholde ferie eller afspadsering svarende til en halv dag.
Ved aftale om lønnedgang som følge af coronavirus/covid-19 bortfalder kravet om, at ansatte skal afholde tvungne feriedage.
Hvis din ansatte ikke har opsparet tilstrækkelig ferie eller afspadsering, afholdes der i stedet ”tjenestefri uden løn”.
Hvis du søger om lønkompensation, skal du kun oplyse de dage, hvor ansatte afholder tjenestefri uden løn, da du ikke har en lønudgift for disse dage - og derfor ikke er berettiget til kompensation. Når du indsender din ansøgning, oplyser du dage med tjenestefri uden løn som ”dage undtaget” i blanketten.
Hvis du søger for en deltidsansat, der afholder tjenestefri uden løn i mindre end en hel dag, så kan du selv vælge, om du vil oplyse dette som en dag undtaget i ansøgningen. Dette skyldes, at Erhvervsstyrelsen alene regner med hele dage, og du kan derfor ikke angive en halv dag i forbindelse med din ansøgning. I slutafregningen vil kompensationsbeløbet fastsættes endeligt ud fra de faktiske forhold i kompensationsperioden, herunder halve dage afholdt som tjenestefri uden løn.