Spørgsmål og svar
Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål.
Hvis du ikke har fået brev om, at du skal indberette til slutafregning, er du ikke omfattet af de generelle frister. Det kan skyldes, at du har en ansøgning under behandling for perioden, eller at virksomheden er opløst eller under konkursbehandling.
Vi arbejder på en særlig løsning til disse virksomheder. Når løsningen er klar, vil de relevante parter blive kontaktet med en frist på 60 dage til at indberette. Herefter vil der være mulighed for at søge om 30 dage yderligere til at indberette.
Du skal både indberette til slutafregningen, hvis du har modtaget kompensation for hele perioden fra den 9. marts til den 31. august 2020 og hvis du har modtaget kompensation for en kortere periode mellem den 9. marts og den 31. august 2020. Når du er logget ind, vil du se en kompensationsopgørelse over den kompensation, din virksomhed har fået udbetalt.
Har din virksomhed ikke haft et omsætningstab på minimum 30 %, så skal du tilbagebetale din kompensation. Hvis du har fået kompensation for en periode, hvor din virksomhed har haft forbud mod at holde åbent, og du ikke har nogen omsætning i perioden, kan du dog beholde din kompensation i den periode.
Du kan blive pålagt at betale hele eller dele af din kompensation tilbage, hvis
du ikke har haft et omsætningstab på mindst 30 %
du har modtaget lønkompensation som ejer eller medarbejdende ægtefælle i virksomheden
din personlige indkomst for 2020 overstiger 800.000 kr.
du har fået straksudbetalt din kompensation, og det ved slutafregningen viser sig, at der mangler informationer eller er fejl i den indsendte dokumentation, som betyder, at kompensationsbeløbet er blevet fastsat for højt. I så fald vil dit kompensationsbeløb blive reguleret ud fra de beløb, du indberetter i slutafregningen
du har fået kompensation på baggrund af fejlagtige eller misvisende oplysninger
du ikke indberetter til slutafregningen inden fristen
Din samlede personlige skattepligtige indkomst fremgår af dit oplysningsskema eller årsopgørelse for 2020. Følgende vil blive lagt oveni din personlige indkomst:
Opsparet overskud under virksomhedsordningen (i rubrik 149). Denne post vil normalt være fratrukket i den personlige indkomst, men skal medregnes i Erhvervsstyrelsens opgørelse.
Aktieposter fra bilaget til oplysningsskemaet/årsopgørelsen, hvis de stammer fra den samme virksomhed, som der er ansøgt om kompensation på baggrund af.
Derudover vil udbetalt kompensation fra kompensationsordningerne for selvstændige ikke indgå i opgørelsen af de 800.000 kr.
Krav om tilbagebetaling Hvis du opnår en indkomst på mere end 800.000 kr. for indkomståret 2020, skal du tilbagebetale den udbetalte kompensation. Har din virksomhed flere ejere, så er det kun den eller de ejere, der opnår en personlig indkomst over 800.000 kr., der skal tilbagebetale sin kompensation. Det vil sige, at virksomhedens andre ejere, der ikke opnår en personlig indkomst på over 800.000 kr., kan beholde deres kompensation. Dette gælder uanset virksomhedsform.
Nogle virksomheder vil blive pålagt revisorbistand i forbindelse med slutafregningen. Du vil modtage et brev i din virksomheds digitale postkasse med nærmere information, hvis det gælder for din virksomhed. Hvis du tidligere har modtaget et brev fra Erhvervsstyrelsen om revisorbistand, skal du derfor se bort fra dette, hvis du ikke hører yderligere fra os.
Virksomheder som har fået mindre end 25.000 kr. udbetalt i kompensation bliver ikke pålagt revisorbistand. Dette gælder også, hvis du frivilligt har tilbagebetalt hele eller dele af kompensationen, så den samlede kompensation er mindre end 25.000 kr.
I forbindelse med indberetning af slutafregningen vil Erhvervsstyrelsen udtage nogle virksomheder til en kontrol, hvor det kræves, at der benyttes en revisor. Kontrollen skal være med til at reducere utilsigtede fejl og minimere risikoen for svindel. Erhvervsstyrelsen anmoder i udgangspunktet om revisorbistand inden indberetning af slutafregningen.
Revisorbistand for efterkontrollen omfatter lønkompensationsordningen og ordningen for selvstændige mv., men ikke ordningen for faste omkostninger, da virksomhederne allerede har fremvist en revisorerklæring i forbindelse med ansøgning om denne. Virksomheder, der har søgt begge ordninger, kan opleve at blive pålagt revisor på deres slutafregning på både lønkompensationsordningen og på selvstændigordningen, da kompensationen er givet på baggrund af forskellige oplysninger.
Erhvervsstyrelsen anvender en risikobaseret tilgang til behovet for revisorbistand. Det betyder, at revisorbistand i forbindelse med slutafregningen pålægges virksomheder ud fra parametre om risiko og væsentlighed. Parametre om risiko omfatter bl.a. Erhvervsstyrelsens risikoscoringsmodel, mens parametre om væsentlighed bl.a. omfatter beløbsstørrelsen for kompensation, så der altid anmodes om revisorbistand fra virksomheder, der har fået udbetalt mere end 1 mio. kr. i lønkompensation.
I forbindelse med indberetning af slutafregningen vil Erhvervsstyrelsen udtage nogle virksomheder til en kontrol, hvor det kræves, at der benyttes en revisor. Kontrollen skal være med til at reducere utilsigtede fejl og minimere risikoen for svindel.
Hvis du har fået brev om, at du er pålagt revisorbistand kan du få godtgørelse for 80 % af udgiften til revisor i forbindelse med slutafregningen, dog maks. 8.000 kr., hvis du har modtaget op til 250.000 kr. i kompensation på lønkompensationsordningen, eller i kompensation for tabt omsætning.
Hvis du har fået udbetalt mindre end 25.000 kr. i kompensation, er du undtaget krav om revisorbistand i forbindelse med slutafregningen. Hvis du har fået udbetalt mere end 250.000 kr. i kompensation, skal du selv dække udgiften til revisor.
Ja, du har mulighed for frivilligt at tilbagebetale det kompensationsbeløb, du har modtaget, via din indberetning til slutafregningen. Hvis du tilbagebetaler kompensationsbeløbet for en kompensationsperiode, skal du ikke indberette til slutafregningen for denne periode.
Ja, hvis slutopgørelsen af din kompensation viser, at du skal tilbagebetale mere end 10.000 kr., vil beløbet automatisk blive opdelt i fire lige store afdrag, som du modtager som fire fakturaer. Den første betalingsfrist vil være 32 dage efter fakturadato. De næste betalingsfrister er henholdsvis 4, 8 og 12 måneder efter fakturadatoen. Hvis du ikke tilbagebetaler beløbet inden fristen på en faktura og rykkere, annulleres de eventuelle fakturaer i afdragsordningen, der ikke er betalt og der sendes en ny faktura på det samlede skyldige beløb med en betalingsfrist på 32 dage. Ved manglende betaling oversender vi det samlede skyldige beløb til inddrivelse hos Gældsstyrelsen. Du kan til enhver tid tilbagebetale det resterende beløb eller hele beløbet på én gang ved at benytte betalingsID på en af de udstedte fakturaer.
Hvis du har modtaget kompensation for enten 1. maj – 31. juli 2020 eller 1. juni – 31. august 2020 som sæsonafhængig selvstændig, kan du ikke indberette til slutafregningen endnu. Du vil modtage en besked i din virksomheds digitale postkasse, når du kan indberette til slutafregningen.
Kompensationen er som udgangspunkt skattepligtig indkomst. Hvordan den beskattes, afhænger af din virksomhed.
I udgangspunktet er kompensationen momsfri. Vær dog opmærksom på, at du i særlige tilfælde alligevel skal betale moms af kompensationen, og at det også får indflydelse på den moms, du skal angive.
Find mere vejledning på skat.dk