Har du brug for hjælp?
Her kan du få overblik over de mest almindelige begreber og hvad du skal have styr på i forbindelse med slutafregning af din kompensation.
Se denne korte video, der viser hvordan du indberetter til slutafregning af kompensation for tabt omsætning.
Her kan du trin for trin følge, hvordan du indberetter til slutafregningen.
Du skal logge ind med din NemID medarbejdersignatur for at indberette til slutafregningen. Du skal selv indsende din indberetning til slutafregningen. Din revisor eller andre kan ikke indberette for dig.
Vær opmærksom på, at datoerne i videoen vedrører en anden kompensationsperiode.
Sådan gør du
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om din virksomhed og en opgørelse over din udbetalte kompensation, samt den eller de perioder, du skal indberette din virksomheds faktiske omsætning for. Tjek, at oplysningerne er korrekte, før du går videre.
Nederst på siden skal du læse betingelserne for at modtage kompensation og tage stilling til, om din virksomhed lever op til betingelserne.
Hvis din virksomhed ikke lever op til betingelserne, har du her mulighed for at anmode om at tilbagebetale hele kompensationen.
Du ser kun denne side, hvis du har modtaget kompensation i perioden fra den 9. marts til den 8. juli 2020. Du skal her tage stilling til, om du ønsker at forkorte din kompensationsperiode til den 8. juni 2020. Dette kan være relevant for dig, hvis din virksomheds omsætning fra den 8. juni til den 8. juli 2020 var bedre end forventet, og du derfor ikke har haft et omsætningstab på 30 % i hele kompensationsperioden fra den 9. marts til den 8. juli 2020.
Du har mulighed for at ændre i, hvilke ejere der skal indgå i slutafregningen. Har din virksomhed ikke haft ændringer i ejerforhold i kompensationsperioden, skal du svare på, om du ønsker at fjerne en eller flere ejere fra slutafregningen. Hvis du fjerner en ejer, kan du vælge, at en anden ejer skal overtage kompensationen. Mindst én ejer i hver kompensationsperiode skal indgå i slutafregningen.
Ejerskifte i kompensationsperioden Hvis din virksomhed har haft ejerskifte i kompensationsperioden, skal du tage stilling til, om den nye ejer skal overtage den tidligere ejers kompensation. Den nye ejer kan først modtage kompensation fra den dag, denne er indtrådt i virksomheden, til og med sidste dag i kompensationsperioden.
Vælger du ikke en ny ejer, vil kompensationen for den fratrådte ejer frafalde virksomheden.
Fratrådte ejere Hvis en ejer er fratrådt virksomheden, uden en ny ejer er tiltrådt, så vil kompensationen frafalde virksomheden, fra den dato ejeren er fratrådt.
Ejeren kan kun beholde kompensationen for den periode, som ejeren har været registreret som reel ejer af virksomheden. Den udbetalte kompensation for den resterende periode vil frafalde virksomheden.
Der kan ikke udbetales kompensation for flere ejere, end der oprindeligt er søgt for.
Du ser kun denne side, hvis du på ansøgningstidspunktet angav, at din virksomhed i en periode havde forbud mod at holde åbent og forventede 0 kr. i omsætning i perioden. Du skal nu svare på, om din virksomhed havde 0 kr. i omsætning i den periode, hvor du har angivet, at virksomheden havde forbud mod at holde åbent. Svarer du Ja, skal du vælge den første dag, virksomheden lovligt kunne holde åbent.
Du får følgende muligheder:
20. april (fx frisører og skønhedsklinikker)
11. maj (fx indkøbscentre og stormagasiner)
18. maj (fx cafeer og restauranter)
21. maj (fx biografer, teatre og museer)
27. maj (fx musikskoler)
8. juni (fx fitnesscentre og badelande)
Fortsat lukket
For at kunne beregne den endelige kompensation skal du indberette din virksomheds faktiske omsætning i kompensationsperioden. Du skal ikke medtage kompensation for tabt omsætning, som du har modtaget for kompensationsperioden.
Har du modtaget kompensation fra den 9. marts til den 8. eller 31. august 2020, så skal du angive og vedhæfte dokumentation for din virksomheds omsætning for to separate perioder:
9. marts til 8. juni eller 8. juli 2020
9. juli til 8. august eller 31. august 2020.
Du skal angive beløbet eksklusiv moms.
Dokumentation for omsætning Dokumentation for din virksomheds faktiske omsætning kan eksempelvis være:
udtræk fra regnskabsprogram
momsafregning
kontoudtog for kompensationsperioden.
Dokumentationen skal altid vedhæftes i pdf-format. Da du kun har mulighed for at vedhæfte én pdf-fil, skal du sammenflette alle de filer, du ønsker at vedhæfte.
Har du ændringer til referenceperioden?
På denne side kan du også se din virksomheds omsætning i referenceperioden. Du angav omsætningen i din ansøgning, da du søgte om kompensation for omsætningstab. Hvis du opdager, at du har angivet et forkert beløb eller en forkert referenceperiode, så har du nu mulighed for at ændre i beløbet og/eller perioden ved at krydse af i boksen ”Jeg ønsker at ændre ovenstående oplysninger”. Du skal være opmærksom på, at hvis du foretager ændringer i indberetningen, vil det tage Erhvervsstyrelsen længere tid at behandle din slutafregning. Referenceperioden er som udgangspunkt fra den 1. april til den 30. juni 2019. Du kan have en anden referenceperiode, hvis du ikke har haft omsætning i hele perioden, eller hvis du har ændret perioden i din ansøgning. Særlige omstændigheder Hvis referenceperioden ikke er retvisende for din virksomheds normale omsætning grundet særlige omstændigheder, kan du krydse af i boksen ”Der er særlige omstændigheder, der gør, at ovenstående periode ikke er retvisende for virksomhedens normale omsætning”. Dernæst skal du vælge en retvisende periode på tre sammenhængende måneder.
Særlige omstændigheder er ekstraordinære situationer, der gør, at referenceperioden ikke er retvisende som referencegrundlag for din virksomheds nuværende omsætning. Det kan eksempelvis være barsel eller sygdom. Vælger du en anden periode, skal du vedhæfte begrundelse og dokumentation for de særlige omstændigheder.
Her ser du en oversigt over din virksomheds omsætning i reference- og kompensationsperioden. Dit endelige omsætningstab er opgjort ud fra de beløb, du har indtastet i ansøgningen om kompensation og i denne indberetning.
Du ser kun denne side, hvis dit omsætningstab er mindre end 30 % i kompensationsperioden og du i ansøgningen ikke kunne angive, at din virksomhed havde forbud mod at holde åbent.
Hvis din virksomhed har haft forbud mod at holde åbent, har du nu mulighed for at angive dette.
Du skal angive første dag, din virksomhed lovligt kunne åbne:
20. april (fx frisører og skønhedsklinikker)
11. maj (fx indkøbscentre og stormagasiner)
18. maj (fx cafeer og restauranter)
21. maj (fx biografer, teatre og museer)
27. maj (fx musikskoler)
8. juni (fx fitnesscentre og badelande)
Fortsat lukket
Du kan kun modtage kompensation for virksomhedens omsætningstab i den periode, din virksomhed havde lukket. Kompensationen vil i dette tilfælde dække 100 % af omsætningstabet for perioden med forbud mod at holde åbent , dog maksimalt 23.000 kr. pr. hele måned for hver virksomhedsejer.
Du ser nu en oversigt over den foreløbige slutopgørelse.
Nederst på siden ser du differencen mellem din tidligere udbetalte kompensation og den udregnede, berettigede kompensation. Hvis differencen er negativ, så har du fået udbetalt for meget kompensation, og hvis differencen er positiv, så har du fået udbetalt for lidt. Er der ingen difference, så har du fået udbetalt det korrekte kompensationsbeløb.
Resultatet er først endeligt, når Erhvervsstyrelsen har sagsbehandlet din indberetning.
Du ser kun denne side, hvis du har modtaget en besked i din digitale postkasse om, at din virksomhed er pålagt revisorbistand. Du skal indhente en revisorerklæring fra en godkendt, uafhængig revisor, før du kan indberette til din slutafregning. Indtast revisorens MNE-nummer og kontaktinformationer, og vedhæft den udfyldte revisorerklæring.
Hent den obligatoriske skabelon til revisorerklæring (DOCX)Refusion af udgifter til revisor
For at få refunderet dine udgifter til revisorbistand skal du angive og vedhæfte dokumentation for udgifterne. Dokumentationen skal vedhæftes i pdf-format.
Erhvervsstyrelsen dækker op til 80 % af dine udgifter, dog højst 8.000 kr.
Find yderligere vejledning under afsnittet Revisorbistand længere nede på denne side.
Her er det vigtigt at angive korrekte oplysninger på kontaktpersonen for virksomheden, så Erhvervsstyrelsen har mulighed for at kontakte din virksomhed.
Her skal du på tro og love bekræfte, at alle oplysninger er retvisende, for at du kan klikke 'Næste'.
Her får du en opsummering over den indberetning, du er ved at indsende. Tjek, at alle oplysninger er korrekte, før du trykker Send. Du vil modtage en kvittering i din virksomheds digitale postkasse senest 24 timer efter, du har indsendt din indberetning til slutafregningen. Når du har indsendt til slutafregningen, vil Erhvervsstyrelsen sagsbehandle din indberetning. Du vil modtage en besked i din virksomheds digitale postkasse med den endelige slutopgørelse.
Din kompensation afhænger af dit omsætningstab. Dit omsætningstab beregnes ud fra den realiserede omsætning i din referenceperiode og den faktiske omsætning, som din virksomhed har haft i kompensationsperioden.
For at kunne beregne din tabte omsætning skal din virksomheds omsætning i referenceperioden først omregnes, så den svarer til kompensationsperioden. Det er nødvendigt, da din referenceperiode og din kompensationsperiode ikke er lige lange. Det vil sige, at hvis din referenceperiode fx er fra den 1. april til den 30. juni 2019, så er referenceperioden på 91 dage. Har du modtaget kompensation for perioden den 9. marts til den 8. juli 2020, så er kompensationsperioden på 122 dage. For at kunne sammenligne de to perioder, udregnes den gennemsnitlige omsætning pr. dag i referenceperioden og ganges derefter med 122 dage. Omsætningstabet udregnes herefter ved at fratrække din faktiske omsætning for kompensationsperioden fra det omregnede beløb for referenceperioden.
Se en udregning af eksemplet her:
Omsætning | Udregning | Resultat | |
---|---|---|---|
Referenceperiode | 100.000 kr. | (100.000 kr./91 dage)*122 | 134.066 kr. |
Kompensationsperiode | 50.000 kr. | 50.000 kr. | |
Omsætningstab | 134.066 kr. - 50.000 kr. | 84.066 kr. (37 %) | |
Kompensationsbeløb | 84.066 kr.*90 % | 75.659 kr. |
Eksemplet viser en virksomhed, der har søgt kompensation for én ejer. Vær opmærksom på, at udregningen ikke er retvisende for virksomheder, der har haft forbud mod at holde åbent.
For at kunne beregne den endelige kompensation skal du indberette din virksomheds faktiske omsætning i kompensationsperioden. Du skal ikke medregne moms eller udbetalt kompensation i den faktiske omsætning.
Dokumentation for omsætning
Dokumentation for din virksomheds faktiske omsætning kan eksempelvis være:
Udtræk fra regnskabsprogram
Saldobalance
Kontoudtog for kompensationsperioden.
Dokumentationen skal altid vedhæftes i pdf-format. Da du kun har mulighed for at vedhæfte én pdf-fil, skal du sammenflette alle de filer, du ønsker at vedhæfte.
Sådan dokumenterer du den faktiske omsætning (PDF)Krav til dokumentation Inden du vedhæfter dokumentation for den faktiske omsætning, skal du sikre dig, at dokumentationen overholder de fire følgende krav:
Virksomhedens CVR-nummer eller navn fremgår tydeligt.
Det er let at aflæse beløbet, du har indtastet, i din dokumentation.
Det er tydeligt, hvilken periode omsætningen vedrører.
Den faktiske omsætning er opgjort på samme måde, som da du søgte om kompensation.
Hvis du på ansøgningstidspunktet angav, at din virksomhed havde forbud mod at holde åbent i en del af kompensationsperioden og samtidig ikke havde omsætning i denne periode, så skal du svare på, om det stadig er korrekt. Kompensationen beregnes separat for den periode, din virksomhed havde forbud mod at holde åbent, og den øvrige kompensationsperiode, hvilket kan have betydning for beregningen af din endelige kompensation. Har din virksomhed haft forbud mod at holde åbent, samtidig med at du har haft 0 kr. i omsætning i den lukkede periode, kan du modtage kompensation for op til 100 % af omsætningstabet i den periode, din virksomhed har været påbudt lukket. For den resterende periode kan du modtage kompensation for op til 90 % af din virksomheds omsætningstab.
I alle tilfælde kan du højst modtage 23.000 kr. pr. måned for hver ejer med en ejerandel på mindst 25 %, medmindre du vælger at forhøje kompensationsbeløbet.
Kompensationsbeløbet dækker op til 90 % af virksomhedens omsætningstab. Hvis din virksomhed i en periode havde forbud mod at holde åbent og samtidig ikke havde omsætning, dækker kompensationsbeløbet op til 100 % af din virksomheds omsætningstab i denne periode.
Dog er kompensationsbeløbet højst 23.000 kr. pr. måned for hver ejer med en ejerandel på mindst 25 %, medmindre du vælger at forhøje kompensationsbeløbet.
Det endelige kompensationsbeløb Du har fået udbetalt kompensation på baggrund af dine oplysninger om forventningen til den periode, du har søgt kompensation for. Du skal nu indsende oplysninger og dokumentation om de faktiske forhold i perioden, så dit endelige kompensationsbeløb kan udregnes.
Kompensationsperioden er den periode, du har modtaget kompensation for.
Da du søgte om kompensation, var det på baggrund af din forventning om, hvor meget din virksomhed ville omsætte for i kompensationsperioden. Du skal ved slutafregningen angive virksomhedens faktiske omsætning i denne periode, så vi kan beregne det faktiske omsætningstab.
Omsætningen i din referenceperiode danner grundlag for beregningen af dit omsætningstab. Har du søgt om kompensation for tabt omsætning i en periode mellem den 9. marts og den 8. juli 2020, vil din referenceperiode som udgangspunkt være fra den 1. april til den 30. juni 2019.
Hvis du i foråret 2021 har modtaget et digitalt brev fra Erhvervsstyrelsen om, at din virksomhed er pålagt revisorbistand i forbindelse med slutafregningen, kan du her læse, hvilke krav der er til din revisor og revisorerklæringen.
Indhent revisorerklæring
Du skal indhente en revisorerklæring fra en uafhængig, godkendt revisor, før du kan indberette til din slutafregning. Det er vigtigt, at revisoren benytter den obligatoriske revisorerklæring. Erklæringen skal vedhæftes, når du indberetter til slutafregningen.
Hent den obligatoriske skabelon til revisorerklæring (DOCX)Krav til revisor
Din revisor skal være uafhængig. Det vil sige, at der ikke er en direkte eller indirekte økonomisk interesse eller et forretnings-, ansættelsesmæssigt eller andet forhold mellem revisor og virksomheden.
Din revisor skal være godkendt og have et aktivt MNE-nr. Du vil blive bedt om at angive din revisors MNE-nr. og kontaktinformation i indberetningen.
Udgifter til revisorbistand
Du kan få dækket op til 80 % af dine udgifter til revisorbistand, hvis din virksomhed har modtaget mindre end 250.000 kr. i kompensation i perioden fra den 9. marts til den 31. august 2020.
Erhvervsstyrelsen dækker dog højst 8.000 kr. af dine udgifter.
I din indberetning til slutafregningen kan du angive og vedhæfte dokumentation for dine udgifter til revisorbistand. Dokumentationen skal vedhæftes i pdf-format.
Du kan holde dig orienteret om sagsbehandlingstider for slutafregning på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Se Erhvervsstyrelsens sagsbehandlingstider på Erhvervsstyrelsen.dk