Har du brug for hjælp?
Her kan du få overblik over de mest almindelige begreber, og hvad du skal have styr på i forbindelse med revisorerklæringen til slutafregningen.
Her kan du læse mere om, hvordan relevante begreber forstås på ordningen.
Den faktiske og indberettede løn til eIndkomst omfatter:
Den ansattes arbejdsmarkedsbidragspligtige og arbejdsmarkedsbidragsfrie A-indkomst
Indberettede bruttoferiepenge til ikke-funktionærer
Virksomhedens og den ansattes eget ATP-bidrag
Virksomhedens og den ansattes eventuelle bidrag til arbejdsgiverbetalt pensionsordning.
I lønnen kan følgende dele også indgå, mod attestation fra uafhængig, godkendt revisor:
Arbejdsgivers faktiske lønomkostninger til bruttoferiepenge for funktionærer, modregnet afholdt ferie med løn i perioden
Lønomkostninger som ikke er indberettet til eIndkomst, og som ikke allerede er dækket af arbejdsgivers faktiske lønomkostninger til bruttoferiepenge. Det kan dreje sig om:
Søgnehelligdagsbetaling (SH-dage)
Feriepenge for funktionærer
Fritvalgsordning
Særlig opsparing til frihedsbetaling eller anden tilsvarende ordning.
For opsparede SH-dage, feriedage for funktionærer og fritvalgsordning gælder det, at tilsvarende udbetalte løndele i kompensationsperioden vil blive fratrukket beløbet.
Kompensationsbeløbet beregnes på baggrund af udbetalt løn fra eIndkomst.
I særlige tilfælde kan virksomheder have opsparet ferie, fritvalgsmidler og søgnehelligdage i kompensationsperioden, som ikke indgår i lønnen fra eIndkomst. Det kan fx være, hvis virksomheden har:
ikke-funktionærer med en 6. ferieuge, da der kun indberettes opsparet ferie jf. Ferieloven.
funktionærer uden afholdt ferie i hjemsendelsesperioden.
Virksomheden vælger selv, om de vil basere kompensationen på udbetalte løndele i eIndkomst eller opsparede løndele. Hvis virksomheden vælger at indberette opsparede løndele, skal tilsvarende udbetalte løndele, som er opsparet tidligere, men udbetales i kompensationsperioden, fratrækkes.
Revisorerklæring
Hvis virksomheden vælger at indberette opsparede løndele, vil det kræve en erklæring fra en godkendt revisor. Virksomheden kan få godtgørelse for 80 % af udgiften til revisor, dog maks. 8.000 kr., hvis den har modtaget op til 250.000 kr. i kompensation i den periode, der slutafregnes for.
Definition af gruppe
Virksomheden skal indsende en definition af de grupper af ansatte, hvor der tilføjes opsparede løndele. Tilføjelsen af opsparede løndele skal gælde for alle ansatte med tilsvarende ansættelsesforhold eller stillingskategorier.
Som uafhængig, godkendt revisor skal du bekræfte, at der er indberettet opsparede løndele for alle ansatte i de definerede grupper.
Genindkaldelsesdage er dage, hvor den ansatte var kaldt tilbage på arbejde i hjemsendelsesperioden. Dette er ikke relevant for elever/lærlinge, da de gerne må arbejde på kompensationsdage.
Virksomheden havde mulighed for at kalde hjemsendte ansatte tilbage på arbejde med en dags varsel. Hvis virksomheden i en periode har genindkaldt ansatte på arbejde, skal der kun tilbagebetales kompensation for de dage (hele dage), den ansatte var kaldt tilbage på arbejde. Virksomheden vil ikke miste retten til lønkompensation, hvis den falder under hjemsendelseskriteriet, fx fordi virksomheden har genindkaldt sine ansatte på arbejde i kompensationsperioden.
Hvad er kontraktuelle arbejdsdage?
Dage hvor den ansatte skulle have mødt på arbejde, hvis ikke virksomheden var berørt af coronavirus/covid-19
helligdage hvor den ansatte skulle have mødt på arbejde
weekenddage hvor den ansatte skulle have mødt på arbejde
afholdte dage med tjenestefri med løn
afholdte feriedage med løn
genindkaldelsesdage.
Hvad er ikke kontraktuelle arbejdsdage?
Feriedage med løn hvis der er søgt om kompensation for opsparede feriemidler i Opsparede løndele
dage med tjenestefri uden løn
feriedage uden løn
helligdage hvor den ansatte ikke skulle have mødt på arbejde
weekenddage hvor den ansatte ikke skulle have mødt på arbejde.
Gennemsnitlig beregning af kontraktuelle arbejdsdage
Den udbetalte månedsløn i eIndkomst vil modsvare et antal forventede arbejdstimer og dermed også kontraktuelle arbejdsdage.
Hvis der fx er tale om timelønnede ansatte, kan der i ansøgningen være angivet de forventede gennemsnitlige timer pr. uge i hjemsendelsesperioden. Det gennemsnitlige timetal modsvarer et antal gennemsnitlige vagter eller arbejdsdage. De gennemsnitlige arbejdsdage kan i slutafregningen sidestilles med antallet af de kontraktuelle arbejdsdage for de enkelte lønperioder i hjemsendelsesperioden.
Den gennemsnitlige beregning af løn og kontraktuelle arbejdsdage i slutafregningen skal kunne sammenlignes med en tilsvarende periode, der svarer til længden på hjemsendelsesperioden. Den sammenlignelige periode kan tidligst begynde 12 måneder inden første hjemsendelsesdag og kan senest slutte dagen inden første hjemsendelsesdag. Er dette ikke muligt, skal virksomheden kunne dokumentere årsagen til udsving i arbejdstid eller lønniveau.
Det endelige kompensationsbeløb for hver hjemsendte medarbejder fastlægges først endeligt, når virksomheden indsender dokumentation til slutafregningen. Kompensationsbeløbet beregnes på baggrund af den reelle udbetalte løn i kompensationsperioden, der er registreret i eIndkomst. Virksomheder modtager kompensation for 75 % af lønnen for ansatte, der er funktionærer. For ansatte, der ikke er funktionærer herunder lærlinge og elever, modtager virksomheden 90 % af lønnen.
For alle hjemsendte medarbejdere gælder, at virksomheden maksimalt kan få 30.000 kr. i kompensation om måneden pr. fuldtidsansat. Virksomheden vil således få mindre i kompensation for deltidsansatte.
Din medarbejderstab udgøres af alle lønmodtagere med fast, kontraktuel tilknytning til virksomheden, med fast arbejdssted i Danmark, undtagen:
lønmodtagere, som er registreret som administrerende direktør eller som den eneste direktør for virksomheden i Det Centrale Virksomhedsregister
virksomhedsejere (reelle), som ejer 25 % eller mere af virksomheden.
Fast tilknytning betyder, at der skal være en ansættelseskontrakt eller indgået anden aftale om ansættelse mellem den ansatte og virksomhed for, at virksomheden kan modtage lønkompensation for lønmodtageren.
Det betyder, at løsarbejdere ikke indgår, da de ikke har fast tilknytning til virksomheden. Løsarbejdere er kendetegnet ved, at ansættelsen er meget kortvarig således, at ansættelsen afbrydes, når fx et dagsarbejde er overstået, og løsarbejderen ikke er tilsagt til at arbejde den følgende dag. Ligeledes indgår lønmodtagere, som er registreret som administrerende direktør eller som den eneste direktør i Det Centrale Virksomhedsregister for virksomheden ikke. Du skal opgøre antallet af ansatte (medarbejderstaben) pr. 8. marts 2020.
Erhvervsstyrelsen kontakter dig
Vi vil kontakte dig via mail, når virksomheden har indsendt deres indberetning til slutafregningen. I mailen linkes til den digitale løsning og en trin for trin guide til erklæringen.
Følg vejledningen på Virk
Du kan orientere dig i revisorerklæringen på Virk.
Herefter logger du ind i den digitale løsning med dit private NemID eller med medarbejdersignatur. Vær opmærksom på, at du kun kan logge ind med medarbejdersignatur, hvis dit CPR-nummer er knyttet til det CVR-nummer, du repræsenterer.
Udfør arbejdshandlinger
Udfør de påkrævede arbejdshandlinger for erklæringen. Vi anbefaler, at du gemmer en lokal kopi af arbejdshandlingerne på egen computer.
I den digitale løsning skal du udfylde erklæringen. De ændringer du foretager vil automatisk blive gemt, og det er også muligt at printe de indtastede oplysninger.
I selvbetjeningen vil du blive præsenteret for stikprøver, der skal bruges i forbindelse med erklæringen og et standardbrev til ansatte, der kan anvendes til stikprøvekontrollen.
Send erklæring eller send indberetning tilbage til virksomhed
Når du har gennemgået erklæringen, skal du vælge, om du:
kan indsende en revisorerklæring for virksomhedens indberettede oplysninger
vil sende indberetningen tilbage til virksomheden.
Du kan sende indberetningen tilbage til virksomheden, hvis du mener, at der er oplyst forkerte informationer. Herefter kan virksomheden justere i de indberettede oplysninger og sende indberetningen tilbage til dig.
Vær opmærksom på, at hvis du sender indberetningen tilbage til virksomheden, skal du udføre arbejdshandlinger i erklæringen igen, og du skal foretage stikprøver for nye ansatte.
Angiv det beløb, du fakturerer virksomheden for erklæringen
Virksomheden får godtgørelse for 80 % af udgiften til revisor i forbindelse med slutafregningen, dog maks. 8.000 kr., hvis den har modtaget op til 250.000 kr. i kompensation.
Vær opmærksom på, at hvis virksomheden:
er momspligtig, skal du angive beløbet ekskl. moms
ikke er momspligtig, skal du angive beløbet inkl. moms
er delvis momspligtig, skal du angive inkl. den del af momsen, der ikke kan søges refunderet hos Skattestyrelsen.
Print og indsend erklæring
Når du har udført arbejdshandlingerne, anbefaler vi, at du printer erklæringen fra den digitale løsning.
Du kan herefter indsende erklæringen, og vi viderebehandler virksomhedens indberetning.
Du modtager en kvittering
Når du har sendt revisorerklæringen, modtager du en kvittering for modtagelsen via e-mail. Sagsresumeet for revisorerklæringen vil blive sendt til den digitale postkasse for det CVR-nummer, du har angivet i erklæringen.
I nedenstående erklæring fremgår alle arbejdshandlinger, der kan være relevante at foretage i forbindelse med slutafregningen for lønkompensation. I den digitale løsning kan du se hvilke arbejdshandlinger, der skal foretages for den virksomhed, du bistår i slutafregningen.
4400-erklæring slutafregning lønkompensation (DOCX)De arbejdshandlinger der skal foretage i erklæringen afhænger af, om virksomheden er pålagt revisorbistand og/eller har indberettet opsparede løndele i slutafregningen.
Hvis virksomheden har modtaget brev fra Erhvervsstyrelsen om, at de er pålagt revisorbistand, skal arbejdshandling 1 til 6 udføres. Dog skal arbejdshandling 2 kun udføres, hvis virksomheden har modtaget 1 mio. kr. i kompensation eller derover.
Hvis virksomheden kun har indberettet opsparede løndele, fx opsparet ferie og/eller fritvalg, skal revisor udføre arbejdshandling 101 og 102.
Hvis virksomheden er pålagt revisorbistand og har indberettet opsparede løndele, skal revisor udføre samtlige arbejdshandlinger, dvs. arbejdshandling 1 til 6 samt 101 og 102.
Herunder ses samtlige arbejdshandlinger i 4400-erklæringen:
1: Skattely- og ejerforhold
2: Driftstilskud (gælder kun virksomheder, der har modtaget over 1 mio. i kompensation)
3: Lønomkostninger
4: Hjemsendelse
5: Ansættelsesforhold
6: Afskedigelser
101 og 102: Opsparede løndele som ferie, fritvalg, søgnehelligdage og lignende (gælder kun for virksomheder, der har indberettet opsparede løndele).
Når du som godkendt revisor skal udfærdige en revisorerklæring, skal du anvende et MitID, hvor der er et CPR-nummer tilknyttet.