Har du brug for hjælp?
Her kan du finde vejledning til, hvordan du udfylder din ansøgning om lønkompensation for perioden fra den 10. december 2021.
Kompensationsgrad
Virksomheden kan søge kompensation for 75 % af lønnen for ansatte, der er funktionærer og 90 % af lønnen for ansatte, der ikke er funktionærer. For både funktionærer, ikke-funktionærer og lærlinge/elever gælder et loft på 30.000 kr. om måneden pr. fuldtidsansat.
Ansatte behøver ikke at være fuldtidsansat for at få kompensation. Hvis din ansatte arbejder mindre end fuldtid (37 timer om ugen), vil grænsen blive sat ned forholdsmæssigt. Grænsen for en deltidsansat på 20 timer vil således være ca. 16.000 kr.
Ferie
Hvis virksomheden søger om lønkompensation på denne ordning, udbetales der automatisk ikke lønkompensation for 3 kalenderdage pr. ansat for hjemsendelsesperioden. Det skyldes, at kompensationsperioden strækker sig over juleferien.
Det er op til virksomheden, om de hjemsendte ansatte skal afholde feriedage. Allerede aftalt ferie eller fridage, som er aftalt forud for den 10. december, afholdes som planlagt.
Ferielovens almindelige regler er gældende. Dog kan virksomheden ikke stille krav om ferie med 1 dags varsel, som det tidligere har været gældende i forbindelse med modtagelse af lønkompensation.
Hjemsendelseskriteriet
Virksomheden skal hjemsende mindst 30 % eller flere end 50 af de ansatte i kompensationsperioden.
Opgørelse af ansatte
Antallet af ansatte i virksomheden kan opgøres på to måder:
Pr. den dato virksomheden første gang hjemsender en ansat i indeværende kompensationsperiode, dvs. den 10. december 2021 til 15. februar 2022.
Pr. den 7. december 2021.
De ansatte, der søges lønkompensation for, skal være ansat før den 8. december 2021. Dette gælder uanset, hvordan virksomheden vælger at opgøre antallet af ansatte.
Stiftelse af CVR-nummer eller p-enhed
CVR-nummeret eller p-enheden, der søges for, skal være etableret før den 8. december 2021.
Virksomheden kan søge kompensation for den reelle løn, der er aftalt inden kompensationsperioden.
Lønbegrebet omfatter:
Den ansattes arbejdsmarkedsbidragspligtige og arbejdsmarkedsbidragsfrie A-indkomst
Indberettede bruttoferiepenge til ikke-funktionærer
Virksomhedens og den ansattes eget ATP-bidrag
Virksomhedens og den ansattes eventuelle bidrag til arbejdsgiverbetalt pensionsordning.
I lønnen kan følgende dele også indgå, dog vil dette kræve erklæring fra en uafhængig, godkendt revisor i slutafregningen:
Arbejdsgivers faktiske lønomkostninger til bruttoferiepenge for funktionærer, modregnet afholdt ferie med løn i perioden
Lønomkostninger som ikke er indberettet til eIndkomst, og som ikke allerede er dækket af arbejdsgivers faktiske lønomkostninger til bruttoferiepenge. Det kan dreje sig om:
Søgnehelligdagsbetaling (SH-dage)
Feriepenge for funktionærer
Fritvalgsordning
Særlig opsparing til frihedsbetaling eller anden tilsvarende ordning.
For opsparede SH-dage, feriedage for funktionærer og fritvalgsordning gælder det, at tilsvarende udbetalte løndele i kompensationsperioden vil blive fratrukket beløbet.
Virksomhedens medarbejderstab udgøres af alle med fast tilknytning til virksomheden undtagen virksomhedsejere, som ejer 25 % eller mere af virksomheden.
Fast tilknytning betyder, at der skal være en ansættelseskontrakt mellem ansat og virksomhed for, at virksomheden kan modtage lønkompensation for den ansatte. Ansættelsesforholdet skal være indgået før d. 8. december 2021.
Det betyder, at løsarbejdere ikke indgår, da de ikke har fast tilknytning til virksomheden. Løsarbejdere er kendetegnet ved, at ansættelsen er meget kortvarig således, at ansættelsen afbrydes, når fx et dagsarbejde er overstået, og løsarbejderen ikke er tilsagt til at arbejde den følgende dag.
Retten til udbetaling af lønkompensation forudsætter, at du hjemsender minimum 30 % eller mere end 50 af virksomhedens ansatte.
Hvis virksomheden søger kompensation på virksomhedens CVR-nummer, skal den hjemsende 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte på CVR-nummeret. Hvis virksomheden søger for en underliggende produktionsenhed (p-enhed), skal den hjemsende 30 % af medarbejderstaben eller mere end 50 ansatte på den p-enhed, der søges for. I begge tilfælde opgøres hjemsendelseskravet som et gennemsnit over hele den periode, som virksomheden søger lønkompensation i.
I beregningen tages der udgangspunkt i forholdet mellem hele virksomhedens eller p-enhedens ansøgningsperiode, medarbejderstaben og de enkelte ansattes hjemsendelsesperiode. Hjemsendelsesperioden tæller fra den første til den sidste dag, den enkelte ansatte har været hjemsendt, fratrukket de dage, den ansatte har været genindkaldt på arbejde.
Alle virksomhedens ansatte tæller derfor med i beregningen forholdsmæssigt, uanset om de har været hjemsendt i hele perioden, noget af perioden eller slet ikke.
Virksomheden der søger
Log ind med virksomhedens NemID. Du skal selv ansøge om kompensation, din revisor eller andre kan ikke søge for dig.
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om virksomheden. Tjek at oplysningerne er korrekte.
Grundlag for ansøgning
Vælg hvilken ordning du søger på. Herefter skal du vælge, om du vil søge for hele virksomheden (CVR-nummer) eller for enkelte produktionsenheder (p-enhed).
Betingelser
Læs og accepter de betingelser, virksomheden skal leve op til for at være omfattet af lønkompensationsordningen.
Kompensationsperioden
Vælg start og slutdato for hjemsendelsen af de ansatte. Vær opmærksom på, at du skal søge den samme periode for alle ansatte, og at du kun kan søge inden for den gyldige periode. Hvis du har ansatte, som skal modtage kompensation i en kortere periode end den samlede periode, der søges for, skal de kalenderdage, den ansatte ikke er hjemsendt, fratrækkes i ’Antal dage undtaget’.
Hvis du fx søger for perioden fra den 10. december, men én af dine ansatte først hjemsendes fra den 17. december, så skal du skrive 7 i 'Antal dage undtaget' for vedkommende senere i blanketten under ’Oplysninger om ansatte’.
Antal ansatte
Når du er logget ind, kan du automatisk se oplysninger om virksomheden. Tjek at oplysningerne er korrekte. Hvis antallet af ansatte i Det Centrale Virksomhedsregister ikke er korrekt, skal du rette det. Antallet af ansatte i virksomheden kan opgøres på to måder:
Pr. den dato virksomheden første gang hjemsender en ansat i indeværende kompensationsperiode, dvs. den 10. december 2021 til 15. februar 2022.
Pr. den 7. december 2021.
De ansatte, der søges lønkompensation for, skal være ansat før den 8. december 2021. Dette gælder uanset, hvordan virksomheden vælger at opgøre antallet af ansatte.
Herefter skal du vælge, hvordan du vil indsende oplysninger om dine hjemsendte ansatte. Det kan enten gøres manuelt eller med en CSV-fil. Derefter skal du indtaste informationer om de ansatte, der søges lønkompensation for.
Hvis du søger for en højere løn end den beregnede gennemsnitlige månedsløn fra eIndkomst, skal du vedhæfte lønsedler for at dokumentere lønnen.
Kontaktperson
Angiv oplysninger på kontaktpersonen for virksomheden, så Erhvervsstyrelsen kan kontakte jer i forbindelse med sagsbehandlingen af ansøgningen.
Tro og love-erklæring
Her skal du på tro og love bekræfte, at alle oplysninger er retvisende.
Opsummering
Her får du et overblik over det, du har indtastet.