Ansøgningsfristen er udløbet
Det er ikke længere muligt at søge kompensation for perioden fra den 1. december 2021 til den 28. februar 2022.
Det er ikke længere muligt at søge kompensation for perioden fra den 1. december 2021 til den 28. februar 2022.
Her kan du finde hjælp til at udfylde din ansøgning, hvis din virksomhed har haft et omsætningstab på mindst 30 % som følge af coronavirus/covid-19 mellem den 1. december 2021 til den 28. februar 2022.
Når du søger om kompensation som selvstændig med CVR-nummer, skal du logge ind med MitID Erhverv. Du skal selv indsende din ansøgning. Din revisor eller andre kan ikke søge om kompensation for dig.
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om din virksomhed. Tjek, at oplysningerne er korrekte.
Din virksomhed skal leve op til en række betingelser for at modtage kompensation:
Virksomheden har en gennemsnitlig omsætning på mindst 8.000 kr. pr. måned i kalenderåret 2019 eller anden relevant periode.
Virksomheden forventer et omsætningstab på mindst 30 % i kompensationsperioden.
Omsætningstabet skyldes én eller flere coronavirus/covid-19-relaterede restriktioner og anbefalinger.
Der ansøges kun kompensation for virksomhedens ejere, der ejer over 25 % og er beskæftiget i virksomheden i væsentlig grad i hele kompensationsperioden.
Virksomheden har ikke over 25 fuldtidsansatte målt i årsværk.
Virksomhedens ejere og evt. medarbejdende ægtefæller som der ansøges om kompensation for, har ikke en personlig indkomst på mere end 800.000 kr. for indkomståret 2021.
Som ejer eller medarbejdende ægtefælle må du ikke kompenseres for det samme beløb to gange. Det kan fx være via offentlige ydelser eller coronavirus/covid-19-relaterede kompensation fra andre myndigheder.
Du skal først acceptere betingelserne, før du kan klikke Næste.
Vælg alle de reelle ejere, som du ønsker at søge kompensation for. Alle ejere, der ejer mindst 25 % af virksomheden og er væsentligt beskæftiget i virksomheden, kan søge om kompensation. Vær opmærksom på, at du skal indsende én samlet ansøgning for alle virksomhedens reelle ejere.
Du kan blive bedt om at vedhæfte dokumentation for, at en eller flere af ejerne er beskæftiget i virksomheden i væsentlig grad. Dokumentationen kan være i form af lønsedler, kalenderudtræk, kontrakter eller lignende.
Hvis en eller flere af virksomhedens ejere har en medarbejdende ægtefælle (skatteteknisk begreb), skal denne angives her.
Du skal oplyse om din virksomheds momsforhold. Som udgangspunkt er de fleste virksomheder momspligtige. Din virksomhed kan både have momspligtig og ikke-momspligtig omsætning.
Her skal du vælge hvilken periode, du ønsker at søge kompensation for.
Det gør du ved at vælge en startdato og en slutdato for den periode, som du ønsker at søge for.
Nederst vil den ønskede kompensationsperiode fremgå.
Du skal nu angive, om din virksomhed har, eller har haft, forbud mod at holde åbent.
Hvis din virksomhed har, eller har haft, forbud mod at holde åbent og samtidigt haft 0 kr. i omsætning i perioden, skal du vælge den branche, din virksomhed har aktiviteter indenfor. Du har følgende muligheder:
Diskoteker (fra 11. december 2021)
Spillesteder (fra 11. december 2021)
Legelande eller badelande (fra 19. december 2021)
Selskabslokaler eller forsamlingshuse (fra 19. december 2021)
Messer (fra 19. december 2021)
Spillehaller eller kasinoer (fra 19. december 2021)
Forlystelsesparker eller tivolier (fra 19. december 2021)
Andre (fra 19. december 2021)
På coronasmitte.dk kan du læse mere om de seneste restriktioner
Du skal vedhæfte dokumentation for, at din virksomhed har eller har haft forbud mod at holde åbent.
Dokumentation kan fx være en redegørelse, hvor du beskriver din virksomheds formål og hvilken type virksomhed, du driver. Du skal altid vedhæfte dokumentation i pdf-format.
For diskoteker, natklubber og lignende Hvis din virksomhed drives som diskotek, natklub eller lignende, skal du desuden vedhæfte virksomhedens alkoholbevilling og et billede af dansegulvet, hvis din virksomhed har dette.
For spillesteder med stående publikum Hvis din virksomhed drives som et spillested med stående publikum, skal du desuden vedhæfte dokumentation for mindst to arrangementer med i lokaler med mere ned 50 stående deltagere
Hvis du har valgt at lukke din virksomhed frivilligt Bemærk at virksomheden ikke har forbud mod at holde åbent, fordi man har valgt at lukke frivilligt ned for virksomhedens lokaler eller lokaliteter.
Inden du klikker Næste, har du mulighed for at vælge kun at søge kompensation for den periode, hvor din virksomhed har haft forbud mod at holde åbent.
Her skal du indtaste og vedhæfte dokumentation for din virksomheds omsætning i hele 2019. Du skal kunne dokumentere en gennemsnitlig månedlig omsætning på mindst 8.000 kr. Dokumentationen skal vedhæftes i pdf-format.
Hvis du har stiftet din virksomhed efter den 1. januar 2019 og senest den 7. december 2021, så skal du angive og dokumentere virksomhedens omsætning for en anden periode.
Du kan herunder se for hvilken periode, du skal angive og dokumentere din virksomheds omsætning:
Stiftelsesdato | Omsætningsperiode |
---|---|
Efter 1. januar 2019 og senest 10. marts 2019 | 10. marts 2019 til og med 9. marts 2020 |
Efter 10. marts 2019 og senest 1. december 2020 | Fra stiftelsesdato og et år frem |
Efter 1. december 2020 og senest 7. november 2021 | Fra stiftelsesdato til og med dagen før første dag i din kompensationsperiode |
Efter 7. november 2021 og senest 7. december 2021 | 8. november 2021 til og med 7. december 2021 |
Hvis din virksomhed ikke har eksisteret hele 2019, eller perioden ikke er retvisende for din virksomheds omsætning grundet særlige omstændigheder, har du mulighed for at krydse af i boksen ”Der er særlige omstændigheder, der gør, at ovenstående periode ikke er retvisende for virksomhedens årsomsætning” og dermed at ændre perioden. Den selvvalgte periode skal være på mindst 30 dage.
Vælger du en anden periode, skal du vedhæfte begrundelse og dokumentation for de særlige omstændigheder. Særlige omstændigheder kan fx være, hvis du som selvstændig har oplevet alvorlig sygdom eller været på barsel.
For at kunne beregne den forventede kompensation, skal du indtaste og vedhæfte dokumentation for din virksomheds omsætning i en periode, der viser den normale omsætning. Denne periode kaldes referenceperioden.
Referenceperioden vil som udgangspunkt være de samme hele måneder i 2019/2020, tilsvarende de hele måneder der søges kompensation for i 2021/2022. Søges der eksempelvis kompensation for perioden 10. dec. 2021 - 31. jan. 2022 vil referenceperioden være 1. dec. 2019 - 31. jan. 2020.
Hvis du har stiftet din virksomhed efter den 1. december 2019 og senest den 7. december 2021, så vil din referenceperiode være ændret.
Du kan herunder se din virksomheds referenceperiode:
Stiftelsesdato | Referenceperiode |
---|---|
Efter 1. december 2019 og senest 1. september 2021 | 1. september 2021 til og med 30. november 2021 |
Efter 1. september 2021 og senest 7. november 2021 | Fra stiftelsesdato til og med dagen før første dag i kompensationsperioden |
Efter 7. november 2021 og senest 7. december 2021 | 8. november 2021 til og med 7. december 2021 |
Hvis din virksomhed ikke har haft omsætning i referenceperioden, eller hvis perioden ikke er retvisende for din virksomheds omsætning grundet særlige omstændigheder, har du mulighed for at krydse af i boksen ”Der er særlige omstændigheder, der gør, at ovenstående periode ikke er retvisende for virksomhedens normale omsætning” og dermed at ændre perioden. Den selvvalgte periode skal være tre sammenhængende måneder.
Særlige omstændigheder er ekstraordinære situationer, der gør at referenceperioden ikke er retvisende som referencegrundlag for din virksomheds nuværende situation. Det kan eksempelvis være barsel eller sygdom. Vælger du en anden periode, skal du vedhæfte begrundelse og dokumentation for de særlige omstændigheder.
Virksomheder der har eksisteret under tre måneder, har ikke mulighed for at ændre referenceperioden.
For at kunne beregne den forventede kompensation, skal du indtaste og vedhæfte dokumentation for din virksomheds omsætning i en periode, der viser den normale omsætning. Denne periode kaldes referenceperioden.
Du skal angive virksomhedens forventede omsætning i den periode, som du søger om kompensation for. Hvis du endnu ikke kender virksomhedens omsætning i perioden, kan du her give et skøn over, hvad virksomheden forventer at omsætte for i kompensationsperioden.
Du skal på et senere tidspunkt indsende dokumentation for den faktiske omsætning for perioden. Du vil modtage en besked i virksomhedens digitale postkasse, når Erhvervsstyrelsen har brug for denne dokumentation.
Du skal nu svare på, om du ønsker at søge om den forhøjede kompensation. Hvis du svarer ja, skal du derudover angive:
om din virksomhed har fuldtidsansatte
om du ønsker at ændre den første dag med forhøjet kompensation
hvilke ejere, der ønsker den forhøjede kompensation.
Fuldtidsansatte Hvis vi ikke kan se, at virksomheden har mindst én fuldtidsansat ud fra data fra Skat, skal du vedhæfte dokumentation for virksomhedens ansatte. Dette kan fx være lønsedler eller ansættelseskontrakter. Virksomhedens ejere og eventuelle medarbejdende ægtefæller tæller ikke med i opgørelsen af ansatte. Perioden med forhøjet kompensation Den første dag med forhøjet kompensation er i udgangspunktet den første dag i kompensationsperioden. Du har mulighed for at vælge om den første dag skal være 1. januar eller 1. februar.
Ejere Dernæst skal du angive hvor meget, hver ejer har trukket ud af virksomheden pr. måned. Hver ejer må højst tage 23.000 kr. ud af virksomheden i gennemsnit pr. måned.
Erhvervsstyrelsen kan pålægge din virksomhed revisorbistand i den efterfølgende kontrol. Du skal acceptere betingelserne for at søge om den forhøjede kompensation, før du kan klikke Næste.
Du kan nu se det forventede omsætningstab, kompensationsgrundlaget, den forventede kompensation fordelt på virksomhedens ejere samt virksomhedens samlede, forventede kompensation.
Det vil også fremgå:
hvis virksomhedens omsætningstab overstiger den maksimale kompensation for perioden
hvis virksomheden tidligere har modtaget kompensation for denne periode, som bliver modregnet kompensationen
hvis en ejer har angivet en medarbejdende ægtefælle. Dennes kompensation vil også fremgå her.
Her er det vigtigt at angive korrekte oplysninger på kontaktpersonen for virksomheden, så Erhvervsstyrelsen har mulighed for at kontakte din virksomhed i forbindelse med din ansøgning.
Her skal du på tro og love erklære, at alle oplysninger er retvisende, for at du kan klikke Næste.
EU's støtteregler har betydning for, hvordan du skal søge og hvor meget kompensation du kan modtage. Reglerne om statsstøtte gælder alle kompensationsordninger.
For at modtage kompensation efter afsnit 3.1 i Temporary Framework for State aid measures to support the economy in the current COVID-19 outbreak er der en række betingelser, der skal være opfyldt. Du skal her erklære, at du opfylder de oplistede betingelser.
Læs mere om de centrale begreber fra erklæringen i ansøgningsblanketten i denne vejledning
Du får nu et overblik over de oplysninger, du har angivet i din ansøgning samt kompensationen, du anmoder om at få udbetalt. Gennemgå oplysningerne, så du sikrer, at vi sagsbehandler din sag på baggrund af de korrekte informationer. Det er vigtigt, at du trykker Send. Sådan sikrer du, at din ansøgning bliver sendt af sted. Du modtager en kvittering i din virksomheds digitale postkasse senest 24 timer efter, du har sendt din ansøgning.
I ansøgningen vil du blive bedt om at dokumentere din virksomheds omsætning. Du kan dokumentere din omsætning med følgende:
Årsomsætning:
Udtræk fra regnskab
Momsafregning
Virksomhedens årsopgørelse
Omsætning i referenceperioden:
Udtræk fra regnskab
Momsafregning
Fakturaer.
Du skal altid vedhæfte dokumentation i pdf-format. Da du kun har mulighed for at vedhæfte én pdf-fil, skal du sammenflette alle de filer, du ønsker at vedhæfte. Vær opmærksom på, at du skal angive og vedhæfte dokumentation for din virksomheds omsætning eksklusiv moms.
Du kan søge om kompensation for op til 90 % af din virksomheds omsætningstab. Hvis din virksomhed har forbud mod at holde åbent og samtidig ikke har omsætning i perioden, kan du søge om kompensation for op til 100 % af din virksomheds omsætningstab i den periode, din virksomhed har haft forbud mod at holde åbent.
Dog kan du højst få udbetalt 23.000 kr. pr. måned for hver ejer med en ejerandel på mindst 25 %.
Forhøjet kompensationsbeløb Opnår du den maksimale kompensation på 23.000 kr. pr. måned for hver virksomhedsejer, kan du vælge at forhøje kompensationsbeløbet.
Du kan herunder læse mere om hvilke krav og betingelser, du skal være opmærksom på, når du søger den forhøjede kompensation
Du kan i alt modtage op til:
30.000 kr. pr. måned pr. ejer, hvis virksomheden ikke har ansatte
33.000 kr. pr. måned pr. ejer, hvis virksomheden har mindst en fuldtidsansat målt i årsværk.
Kravet om mindst en fuldtidsansat dækker over én eller flere ansatte, der sammenlagt er ansat mindst 37 timer om ugen i din virksomhed. Det gælder også, hvis du har elever, ungarbejdere, ansatte på barsel, medarbejdere i løntilskud mv. Virksomhedens ejere og deres eventuelle medarbejdende ægtefæller tæller ikke med i opgørelsen af ansatte.
Hver virksomhedsejer må højst trække 23.000 kr. ud af virksomheden pr. måned i kompensationsperioden.
Opgørelsen dækker grundlæggende over alle de udbetalinger, der er mellem virksomheden og virksomhedens ejere og gælder derfor alle former for:
lønninger
udbytte
hævninger til privatforbrug
afdrag på lån til virksomhedsejere
personalegoder, som skal indberettes til skattevæsenet (fx firmabil, internet og telefoni).
Dette gælder også, hvis du anvender den samme konto som både privat- og erhvervskonto.
Nogle forhold indgår ikke i opgørelsen af de højst 23.000 kr. Dette gælder:
AM-bidrag
indbetaling til privat pension udbetalt direkte fra virksomheden
kørselsgodtgørelse ved brug af egen privatbil
renter på lån til virksomhedsejere.
Har du modtaget den forhøjede kompensation, kan Erhvervsstyrelsen pålægge din virksomhed revisorbistand. Du vil blive kontaktet via din virksomheds digitale postkasse.
Hvis du bliver pålagt revisorbistand, vil 80 % af dine revisoromkostninger blive dækket af Erhvervsstyrelsen i slutafregningen af din kompensation. Dog maksimalt 8.000 kr.
Selskaber skal medregne betalingen af skat i opgørelsen af de højst 23.000 kr. Det betyder, at du i ansøgningen skal opgøre det beløb, som virksomheden har overført til den enkelte ejer.
Udbetaler din virksomhed fast løn til en virksomhedsejer, skal du medregne A-skatten for lønudbetalingen i opgørelsen. Udbetaler din virksomhed udbytte til en virksomhedsejer, skal du medregne udbytteskatten i opgørelsen. Udbytteskatten er for 2021 på 27 % af udbyttet for beløb under 56.500 kr. Vær opmærksom på, at du skal medregne udbytte i opgørelsen af de højst 23.000 kr. fra det tidspunkt, udbetalingen er overført til virksomhedsejeren. Det har dermed ikke betydning for opgørelsen, hvornår virksomheden har besluttet at udlodde udbyttet.
Hvis du er virksomhedsejer af en personligt ejet virksomhed, så skal du i opgørelsen ikke medregne evt. B-skat betalt til skattevæsenet via de faste B-skatterater.
Restskat fra 2020 indgår ikke i opgørelsen for hverken selskaber eller personligt ejede virksomheder.
Hvis du har modtaget kompensation for tabt omsætning, er den udbetalte kompensation beregnet på baggrund af dine oplysninger om det forventede tab. Derfor vil du på et senere tidspunkt, blive bedt om at indsende dokumentation, der bekræfter dit endelige resultat i 2021 og/eller 2022, og om det stemmer overens med de informationer, du havde på ansøgningstidspunktet.
Opgørelse af din kompensation Dokumentationen skal indberettes på Virk. Du vil derefter modtage en endelig opgørelse. Hvis din omsætning viser sig at være bedre, end du forventede, da du søgte om kompensation, vil du blive bedt om at tilbagebetale hele eller dele af kompensationen.
Kompensationen vil typisk skulle tilbagebetales, hvis din:
omsætning ikke er faldet med 30 % i den periode, hvor du har fået kompensation.
samlede personlige indkomst er over 800.000 kr. i 2021 og 2022.
Der åbnes for indberetning til slutafregning i slutningen af maj 2022, og fristen for at indberette er den 30. september 2022.
Så snart din ansøgning er færdigbehandlet, vil du modtage et brev i din virksomheds digitale postkasse. Vær opmærksom på, at der kan gå op til 7 hverdage, fra du har fået godkendelsesbrevet, til hele beløbet sættes ind på din virksomheds NemKonto.
Alle ansøgninger behandles i den rækkefølge, som Erhvervsstyrelsen modtager dem. Sagsbehandlingstiden afhænger bl.a. af, om ansøgningen er korrekt udfyldt og dokumenteret, eller om den skal gennemgås nærmere.
Se sagsbehandlingstider på Erhvervsstyrelsens hjemmeside
Sagsbehandlingstiderne opdateres hver uge.