Du har foretaget ændringer i din årsopgørelse
Du har ændret i felt 111, 112, 113 eller 11 din årsopgørelse for foregående år, efter vi har opkrævet bidrag til Barsel.dk.
Når vi vurderer din anmodning om fritagelse, bruger vi oplysningerne fra din årsopgørelse.
Du har lønindkomst fra udlandet
Hvis du både har lønindkomst i Danmark og i udlandet og den samlede lønindkomst er højere end overskuddet fra din selvstændige virksomhed, kan du fritages for bidrag til Barsel.dk. Du kan desuden fritages for bidrag til Barsel.dk, hvis du udelukkende har lønindkomst i udlandet.
Du skal vedhæfte dokumentation for din lønindkomst i udlandet, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Fritagelse for bidrag til Barsel.dk
Barsel.dk
Du kan som selvstændig erhvervsdrivende i visse situationer fritages for at betale bidrag til Barsel.dk. Se, om du opfylder kriterierne for fritagelse, inden du går i gang med at anmode om fritagelse.
Dette skal du bruge:
Hvis du vil anmode om at blive fritaget for at betale bidrag til Barsel.dk er det vigtigt, at du også sender den relevante dokumentation til os. Hvis vi har brug for dokumentation står det i teksten, når du anmoder om fritagelse.
Du skal bruge MitID for at anmode om fritagelse.
Alle dine CVR-numre med selvstændig virksomhed er ophørt og afmeldt
Du driver ikke længere selvstændig virksomhed og har afmeldt alle dine CVR-numre for selvstændig virksomhed pr. 30. september i opkrævningsåret.
Du skal vedhæfte en kvittering for afmeldelsen eller et ophørsbevis, hvis afmeldingen ikke fremgår af CVR-registret endnu, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Du er ophørt med alle CVR-numre, der anses som selvstændig virksomhed. Du har stadig aktivt CVR-nummer, som ikke kan give indkomst som selvstændig
Du har afmeldt alle CVR-numre der anses som selvstændige virksomheder senest 30. september i opkrævningsåret, og du har pr. 1. oktober fortsat et aktivt CVR-nummer for en virksomhed, der ikke kan give indkomst som selvstændig.
Du kan ikke bruge dette kriterie, hvis dit CVR-nummer stadig er aktivt og anses som selvstændig virksomhed. Det kan fx være, hvis du afventer afslutning af regnskab eller moms.
Du skal vedhæfte relevant dokumentation, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Din aktive virksomhed beskattes ikke som selvstændig virksomhed
Du driver ikke længere selvstændig virksomhed og er ophørt med alle CVR-numre med selvstændig virksomhed senest den 30. september i opkrævningsåret. Din aktive virksomhed beskattes ikke som selvstændig virksomhed.
Du kan ikke bruge dette kriterie, hvis dit CVR-nummer stadig er aktivt og anses som selvstændig virksomhed. Det kan fx være, hvis du afventer afslutning af regnskab eller moms.
Du skal vedhæfte relevant dokumentation, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Du har ophørt og startet virksomhed eller aktivitet med samme CVR-nummer
Din aktive selvstændige virksomhed eller aktivitet har ikke forbindelse med din tidligere virksomhed med samme CVR-nummer. Den tidligere virksomhed eller aktivitet er ophørt inden 30. september i opkrævningsåret og den nye virksomhed først er startet efter ophøret.
Du skal vedhæfte relevant dokumentation, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Du har haft indtægt som selvstændig, uden et CVR-nummer
Du har haft indtægt som selvstændig uden CVR-nummer og nu er du ophørt med den aktivitet, senest 30. september i opkrævningsåret. Pr. 1. oktober i opkrævningsåret har du ikke indkomst som selvstændig fra aktiviteter med eller uden CVR-nummer i felt 111 på din årsopgørelse for opkrævningsåret.
Du skal vedhæfte dokumentation for, at aktiviteten er ophørt, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Du bor i et land uden for EU/EØS, Schweitz eller UK
Du er inden 1. oktober i opkrævningsåret flyttet til et land uden for EU/EØS, Schweitz eller UK og har bopæl der.
Du skal vedhæfte relevant dokumentation, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Du er socialt sikret i et andet land
Du er pr. 1. oktober i opkrævningsåret socialt sikret i et andet land end Danmark, fordi du har selvstændige aktiviteter eller lønindkomst i flere EU/EØS-lande, Schweitz eller UK.
Du skal vedhæfte dokumentation for, hvilket land, du er socialt sikret i, for at vi kan vurdere din anmodning om fritagelse.
Bidragene fra selvstændige og arbejdsgivere finansierer kompensation under barsel og refusion til arbejdsgivere, der udbetaler løn til ansatte på barsel. Det er en solidarisk bidragspligt.
Du skal derfor stadig betale bidrag til Barsel.dk, hvis du:
ikke har ansatte i din virksomhed
får betalt bidrag til barselsudligning i en anden virksomhed, hvor du er lønmodtager
ikke forventer at skulle holde barselsorlov
er pensionist og modtager folkepension.
Dette er besluttet af Ankenævnet for ATP.
Kriterierne er fastlagt efter afgørelser for Ankenævnet for ATP mm og lovgivning. Vi har tilpasset vores praksis derefter.
Kontakt

Barsel.dk
- Telefon: 70 10 16 11
Telefontider Mandag- torsdag: 8:00 - 16:00 Fredag: 8:00 - 15:30
Lukket helligdage, fredag efter Kr. Himmelfart, 5. juni samt 24. til og med 31. december.
Skriv til Barsel.dk For virksomheder Send Digital Post
For selvstændige Send Digital Post
Har du ikke MitID? Send besked her
Genveje