Ansøgningerne skal have til formål at igangsætte og udbrede nye og andre mobilitetsløsninger, som belyst af ekspertudvalget om kollektiv mobilitet med henblik på at give flere borgere bedre adgang til kollektiv transport.
Frivilligbusser betjener et lokalsamfund med meget få eller ingen afgange i den kollektive transport i landområder udenfor de større byer.
Frivilligbusser muliggør, at borgerne kan få adgang til offentlige og private servicetilbud, fx lægehuse, supermarkeder, kulturtilbud, biblioteker, idrætsforeninger og lignende.
Frivilligbusser drives af frivillige i lokalsamfundet, og kan eventuelt være tilknyttet en idrætsforening, friskoler, fritidsforeninger eller lignende.
Der prioriteres mellem ansøgninger på baggrund af følgende kriterier, de tre kriterier vægter ligeligt:
Projektets modenhed
Lokalt engagement og forankring
Projektets medfinansiering*
Der er forudsat en statslig medfinansiering af projekterne på maksimalt 75 pct.
Medfinansieringen omfatter det samlede projekt herunder forundersøgelser og projektering. Ansøgerne skal reservere beløb til egenfinansiering på de relevante budgetter.
En projektansøgning kan omfatte udgiftskategorier:
Indkøb af frivilligbusser
Driftsomkostninger til frivilligbusser
Opsætning af ladeinfrastruktur til evt. elbusser
Der ydes ikke tilskud til lønudgifter ifm. frivilligbusser, men kommunens eventuelle administrationsomkostninger til projektet kan indgå som egenfinansiering.
Op til 1 % af rammen anvendes til Trafikstyrelsens administration af ordningen.
Ansøgningsfristerne er henholdsvis den 1. december 2024 og den 1. maj 2025.