Vejledning
Du skal anmelde i RUT, hvis du er:
En udenlandsk virksomhed, der udstationer arbejdstagere til at udføre midlertidigt arbejde for en anden virksomhed eller privatperson i Danmark.
Selvstændig erhvervsdrivende uden ansatte, der udfører midlertidigt arbejde for en anden virksomhed eller privatperson i Danmark inden for udvalgte brancher (almindeligt bygge- og anlægsarbejde eller installation og reparation af maskiner og udstyr).
Vikarbureau eller anden virksomhed, der midlertidigt udstationerer en medarbejder i en brugervirksomhed i Danmark
Hvis du ikke anmelder i RUT, kan du sanktioneres af Arbejdstilsynet.
En tjenesteydelse svarer til den periode, som tjenesteydelsen kontraktmæssigt er bestemt til at vare. Hvis der er flere kontrakter, skal du anmelde en tjenesteydelse for hver kontrakt. Perioden for en tjenesteydelse er fra arbejdets starttidspunkt til arbejdets sluttidspunkt. Det er vigtigt, at du anmelder perioden præcist.
Sker der ændringer undervejs, skal du ændre anmeldelsen, så den altid er retvisende. Du skal endvidere oplyse en branchekode for, hvilken type arbejde som udføres. Branchekoden skal være retvisende i forhold til det konkrete arbejde, som skal udføres, fx opførelse af bygninger.
Et arbejdssted er den adresse, hvor det konkrete arbejde (opgaven), bliver udført. En tjenesteydelse kan godt omfatte af flere arbejdssteder, hvis tjenesteydelsen består af flere opgaver. Et arbejdssted er derfor det sted, hvor de udstationerede arbejdstagere/selvstændige er for at arbejde.
Hvis arbejdet ikke bliver udført på en enkelt specifik adresse, skal du i stedet angive arbejdsstedet med geografiske koordinater. Det er desuden vigtigt, at du præcist angiver perioden for, hvornår arbejdet udføres på den enkelte adresse.
En udstationeret i Danmark er en medarbejder, der normalt udfører sit arbejde i et andet land end Danmark, men som midlertidigt udfører arbejde i Danmark.
En virksomhed anses for at udstationere medarbejdere i følgende situationer:
Når virksomheden for egen regning og under egen ledelse udstationerer en medarbejder i forbindelse med udførelse af en tjenesteydelse for en modtager af denne i Danmark.
Når virksomheden udstationerer en medarbejder på et forretningssted, i en virksomhed inden for samme koncern eller i en virksomhed, der på lignende måde har tilknytning til den virksomhed, der foretager udstationeringen.
Når virksomheden i sin egenskab af vikarbureau eller anden virksomhed, der stiller medarbejder til rådighed, udstationerer en medarbejder i en brugervirksomhed.
Det er også en betingelse, at der er et ansættelsesforhold mellem medarbejderen og den udstationerende virksomhed eller en anden virksomhed, der har stillet medarbejderen til rådighed for den udstationerende virksomhed.
Der er ikke nogen øvre eller nedre grænse for udstationeringens varighed, før det anses som en udstationering. Man er udstationeret, så snart man begynder arbejdet i Danmark. Derfor skal virksomheden registrere udstationeringen i RUT fra det tidspunkt, hvor man påbegynder arbejdet.
Kontaktpersonen skal findes blandt de personer, der arbejder i Danmark i forbindelse med levering af tjenesteydelsen.
Kontaktpersonen skal kunne svare på myndighedernes spørgsmål, fx hvor arbejdet bliver udført i den kommende tid m.v. Du skal derfor registrere, hvordan myndighederne kan komme i kontakt med kontaktpersonen i Danmark ved at angive kontaktpersonens mobiltelefonnummer og e-mailadresse. Hvis kontaktpersonen forlader Danmark for en kortere eller længere periode, skal du udpege og anmelde en anden kontaktperson i RUT.
I nogle tilfælde ja. Det afgørende for anmeldelsespligten er alene, at der er tale om:
En udenlandsk virksomhed, som i forbindelse med levering af tjenesteydelser udstationerer ansatte til Danmark, eller
En udenlandsk selvstændig uden ansatte, som skal levere tjenesteydelser i Danmark.
Du skal oplyse, hvilken branchekode den udenlandske virksomhed er registreret under i hjemlandet. Derudover skal du oplyse, hvilken branchekode der beskriver det arbejde, som skal udføres i Danmark.
En hvervgiver er den virksomhed eller person, som du har indgået kontrakt med om at levere en tjenesteydelse.
Hvervgiveren skal underrette Arbejdstilsynet, hvis han ikke har fået dokumentation for, at der er foretaget anmeldelse i RUT, senest tre dage efter, arbejdet er begyndt. Hvervgiveren kan risikere en bøde, hvis denne pligt ikke opfyldes.
Du skal anmelde en tjenesteydelse senest samtidig med, at arbejdet i Danmark påbegyndes.
Hvis der sker ændringer i en allerede anmeldt tjenesteydelse, skal du senest førstkommende hverdag anmelde disse ændringer i RUT.
Du kan risikere en bøde på 10.000 kr., hvis du ikke overholder fristen for at anmelde i RUT.
Ændringer i en anmeldt tjenesteydelse i RUT skal foretages senest førstkommende hverdag efter ændringen er trådt i kraft. Det er vigtigt at en anmeldt tjenesteydelse til enhver tid er opdateret og korrekt registreret.
Hvis der sker ændringer i en allerede anmeldt tjenesteydelse, skal du senest førstkommende hverdag anmelde disse ændringer i RUT.
Du kan risikere en bøde på 10.000 kr., hvis du ikke overholder fristen for at anmelde i RUT.
Alle tjenesteydelser, der udføres i Danmark, skal som udgangspunkt anmeldes i RUT. Følgende situationer skal dog ikke anmeldes i RUT:
Deltagelse i seminarer og konferencer, herunder forskere, foredragsholdere og lignende, som er indbudt til at undervise eller holde oplæg.
Professionelle artisters deltagelse i enkeltstående kunstneriske begivenheder.
Deltagelse i forretningsrejser for udenlandske firmaer eller selskaber, der ikke har fast forretningssted i Danmark.
Professionelle idrætsudøveres og -træneres deltagelse i enkeltstående større sportslige begivenheder eller prøvetræning i en dansk idrætsklub.
Levering af konsulentydelser inden for regnskab og revision i op til 8 dage.
Virksomhedsintern udstationering i op til 8 dage. Dette gælder dog ikke, hvis tjenesteydelsen angår bygge- og anlægsvirksomhed, landbrug, skovbrug og gartneri, rengøring, herunder vinduespudsning samt hotel- og restaurationsvirksomhed.
Cabotage, vejdelen af kombineret transport og buscabotage skal anmeldes via IMI: Road Transport - Posting Declaration
Levering af et teknisk anlæg eller en teknisk installation, når arbejdet ikke varer over 8 dage, og når den udstationerede medarbejder eller selvstændige er specialiseret i eller kvalificeret til at montere, installere, efterse, reparere eller informere om det tekniske anlæg eller installation i Danmark.
BEMÆRK: Vedrørende pkt. 8 skal alle led være opfyldt for at tjenesteydelsen er undtaget pligten til anmeldelse i RUT. Pkt. 8 kaldes ”montørreglen”. Den betyder, at visse former for udstationeringer af medarbejdere er undtaget fra pligten til anmeldelse til RUT. Det gælder udstationeringer, hvor følgende tre betingelser alle er opfyldt:
Levering af tjenesteydelsen ikke varer over 8 dage, og
Den sker som led i leveringen af et teknisk anlæg eller en teknisk installation, og
Den lønmodtager eller den selvstændige virksomhed har til opgave og er specialiseret i eller kvalificeret til at montere, installere, efterse, reparere eller informere om et teknisk anlæg eller en teknisk installation i Danmark.
Undtagelsesbestemmelsen er relevant for virksomheder, som leverer fx højteknologiske maskiner til danske industrivirksomheder, og hvor den udenlandske leverandørs ekspertise og know-how er nødvendig for, at modtageren i Danmark hurtigt kan tage det tekniske anlæg eller installation i brug.
NB: Undtagelsen fra anmeldelsespligten finder fx ikke anvendelse ved udstationering i forbindelse med udførelse af almindeligt bygge-, anlægs- og håndværksarbejde. Det samme gælder i forhold til afmontering eller nedtagning af brugte maskiner, tekniske anlæg eller installationer, uanset branche.
Følgende oplysninger er offentligt tilgængelige:
Virksomhedens navn, forretningsadresse og kontaktoplysninger.
Dato for påbegyndelse og afslutning af tjenesteydelsen.
Dato for påbegyndelse og afslutning af tjenesteydelsen på det enkelte arbejdssted, hvis der er flere arbejdssteder.
Navn på kontaktperson for virksomheden.
Virksomhedens branchekode.
Virksomhedens momsnummer og registreringssted i hjemlandet eller oplysning om, at virksomheden ikke har et momsnummer i hjemlandet.
Antal ansatte per arbejdssted angivet i intervaller
Læs om regler og krav for udenlandske tjenesteydere på danishbusinessauthority.dk. Få overblik over de danske regler og krav, som skal overholdes, når du som udenlandsk virksomhed leverer tjenesteydelser i Danmark.
Læs om udstationering på workplacedenmark.dk
Find information om regler og forhold, der er vigtige i forbindelse med udstationering til Danmark. Både virksomheder og arbejdstagere kan finde oplysninger om relevante arbejds- og ansættelsesvilkår, fx arbejdsmiljø, social sikring, skat og moms, ferieregler m.v. Informationen er tilgængelig på dansk, engelsk, tysk og polsk.
Find information om at finde job samt rekruttering af udenlandsk arbejdskraft i Danmark, fx kontrakter, pension og arbejdsløshedsforsikring. Hjemmesiden er på engelsk, men der er mulighed for at få den vist på ca. 100 forskellige sprog.