National nedlukning
Virksomheder i hele landet, der er berørt af den nationale nedlukning, har mulighed for at søge kompensation for faste omkostninger.
Det er muligt som virksomhed at søge kompensation for omsætningsfald fra den 9. december 2020 til den 28. februar 2021, hvis omsætningsnedgangen er mindst 30 %.
Begrundelse og sandsynliggørelse for at omsætningsnedgangen skyldes coronavirus/covid-19
Virksomheden skal begrunde og sandsynliggøre, at den som minimum forventer at miste 30 % omsætning som følge af nedlukningen af Danmark i perioden 9. december 2020 til 28. februar 2021.
Virksomheden skal angive følgende:
Virksomhedens samlede omsætning i referenceperioden
Virksomhedens samlede forventede omsætning i kompensationsperioden
Eventuelt datoer for hvornår virksomheden blev berørt af forbud mod at holde åbent
Når du søger om kompensation, skal du logge ind med din NemID medarbejdersignatur. Du skal selv ansøge om kompensation, din revisor eller andre kan ikke søge for dig.
Når du er logget ind, ser du automatisk oplysninger om din virksomhed. Tjek at oplysningerne er korrekte, før du går videre.
Du skal godkende betingelserne
Virksomheden skal dokumentere et omsætningsfald på mindst 30 % grundet en coronavirus/covid-19 relateret restriktion
Virksomhedens faste omkostninger skal være mindst 4.000 kr. pr. måned, du søger kompensation
Hvis du tidligere har ansøgt om kompensationsordning for faste omkostninger, og perioderne for kompensation overlapper, vil din ansøgning blive modregnet efter din godkendelse
I tilfældet af at du tidligere har ansøgt om den samme periode, vil din ansøgning blive afvist
Søger du kompensation grundet national nedlukning, skal du vælge "National nedlukning fra december".
Har du ikke haft forbud mod at holde åbent skal du vælge nej og trykke næste.
Har hele dit CVR-nummer haft forbud mod at holde åbent, skal du trykke ja, og herefter vælge årsag til forbuddet. Hvis du har haft omsætning i kompensationsperioden, kan du ikke kompenseres med 100 %.
Angiv fra hvilken dag havde virksomheden forbud mod at holde åbent:
9. december 2020 – Serveringssteder, sport & fritid, kultur og uddannelse i 38 kommuner (inkl. Odense og Aalborg)
11. december 2020 – Serveringssteder, sport & fritid, kultur og uddannelse i 69 kommuner (inkl. Aalborg og København)
16. december 2020 – Serveringssteder, sport & fritid, kultur og uddannelse i alle kommuner
17. december 2020 - Indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer
21. december 2020 - Skønheds- og massageklinikker, frisører, køreskoler, indendørs zoologiske anlæg, akvarier og lignende
25. december 2020 - Alle udvalgsvarebutikker uanset størrelse, fx tøjbutikker, legetøjsforretninger)
8. januar 2021 - Forlystelsesparker, udendørs zoologiske anlæg, akvarier og lignende
Du vil herefter blive bedt om at dokumentere, hvorfor den valgte årsag passer til din virksomhed.
Angiv om du har eller forventer omsætning i kompensationsperioden.
Hvis virksomheden ikke har omsætning i kompensationsperioden, kan der opnås 100 % kompensation. Hvis der er omsætning i kompensationsperioden, beregnes kompensationsprocenten efter virksomhedens omsætningsnedgang i kompensationsperioden.
Angiv MNE-nummer på din revisor. Bemærk at revisoren skal være uafhængig og godkendt revisor.
Revisoren skal afgive revisorerklæring og vedhæfte den i en selvstændig blanket. Når du har sendt din ansøgning om kompensation, skal der senest 14 dage herefter indsendes en erklæring fra en uafhængig, godkendt revisor. Revisor er uafhængig, hvis der ikke er en direkte eller indirekte økonomisk interesse eller et forretnings-, ansættelsesmæssigt eller andet forhold mellem revisor og virksomheden.
En tidligere revisorerklæring må godt genbruges, men skal som udgangspunkt opdateres af revisor i forhold til ny referenceperiode.
Indtast herefter din udgift til revisorerklæringen uden moms. Du kan få godtgjort 80 % af udgifterne til revisors erklæring. Godtgørelsen til erklæringen kan maksimalt udgøre 16.000 kr. per ansøgning.
Vedhæft dokumentation i form af faktura eller aftalebrev. Dokumentationen skal være i PDF-format.
Referenceperioden er den periode, der sammenlignes med for at kunne opgøre virksomhedens procentuelle omsætningsnedgang i kompensationsperioden.
Referenceperioden er bestemt ud fra den periode, du søger kompensation for, samt hvornår virksomheden blev registreret i CVR-registret.
Den kompensationsperiode, du søger for, medfører automatisk en tilhørende referenceperiode, der svarer til samme periode året før. Det vil sige, at hvis du fx søger kompensation for perioden 9. december 2020 til 28. februar 2021, er din referenceperiode 1. december 2019 til 28. februar 2020.
For ansøgninger modtaget til og med den 4. februar 2021
Referenceperiode for nye virksomheder Er din virksomhed registreret i CVR-registret efter den 21. maj 2020, kan du vælge en referenceperiode, der er kortere end tre måneder.
Alternativ referenceperiode Virksomheder, der grundet helt særlige omstændigheder, ikke vurderer at referenceperioderne giver et retvisende sammenligningsgrundlag, kan søge om at anvende en alternativ referenceperiode på minimum tre sammenhængende måneder.
For ansøgninger modtaget fra og med den 4. februar 2021
Referenceperiode for nye virksomheder Er din virksomhed registreret i CVR-registret efter den 1. november 2020, kan du vælge en referenceperiode bestående af tre fulde måneder op til startdatoen for den periode, du søger kompensation for. Hvis dette ikke kan lade sig gøre inden for virksomhedens levetid, kan du vælge en referenceperiode fra virksomhedens registrering i CVR-registret til den sidste dag i måneden, inden kompensationsperioden starter. Bemærk, at referenceperioden som minimum skal være på 30 dage, og at den senest kan løbe til 30. november 2020.
Alternativ referenceperiode Virksomheder, der grundet helt særlige omstændigheder, ikke vurderer at referenceperioderne giver et retvisende sammenligningsgrundlag, kan søge om at anvende en alternativ referenceperiode på minimum tre sammenhængende måneder. Denne referenceperiode kan starte den 1. juli 2019 eller senere og slutte senest den 30. november 2020.
Du skal oplyse virksomhedens faste omkostninger i referenceperioden og fremlægge en beregning for de forventede faste omkostninger i den periode du søger kompensation. Hvis de faste omkostninger er større end virksomhedens normale faste omkostninger, vil du blive bedt om at vedhæfte dokumentation i bunden af denne side.
Indtast dine beløb nøjagtigt, som de fremgår af revisorens opgørelse.
De faste omkostninger er de omkostninger, din virksomhed skal afholde, uanset hvor stor aktiviteten og omsætningen er. Det er fx afskrivninger, husleje, leje og leasing, renteomkostninger m.m.
Du skal anvende samme principper for opgørelsen, som ved dit seneste regnskab. Hvis der ikke tidligere er aflagt regnskab for din virksomhed, skal du henholde dig til regnskabslovgivningen.
Et minimumskrav for ansøge er, at din virksomhed gennemsnitligt skal have faste omkostninger på 4.000 kr. per måned i den periode, der ansøges om.
Her erklærer du dig på tro og love, under strafansvar, at de indsendte oplysninger er retvisende, og at ansøgningen om kompensation skyldes omsætningsnedgang grundet coronavirus/covid-19-relaterede restriktioner.
Det er vigtigt at du sørger for at godkende og trykke 'send', så du sikrer, at din ansøgning bliver sendt afsted. På næste side kan du downloade din kvittering.
Denne ordning er for virksomheder, som er berørt af nationale restriktioner om forbud mod at holde åbent.
Forbuddet omfattede som hovedregel virksomheder med:
1) Serveringssteder, hvor der serveres mad, drikkevarer eller tobak til indtagelse på salgsstedet
2) Lokaler, hvor der udøves idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, herunder idrætshaller, spillehaller, kasinoer, lege- og badelande, svømmehaller, træningscentre og foreningslokaler
3) Kulturinstitutioner, herunder museer, teatre, spillesteder, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler
4) Lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter
5) Forlystelsesparker, omrejsende tivolier og lignende
6) Zoologiske haver, akvarier og lignende
Find bekendtgørelser fra Sundheds- og Ældreministeriet på Retsinformation.dk