Spørgsmål og svar
Her kan du finde svar på de oftest stillede spørgsmål.
Du kan her læse mere om betingelserne for at modtage den forhøjede kompensation.
Hver virksomhedsejer må højst tage 23.000 kr. ud af virksomheden i gennemsnit per måned i den periode, du modtager den forhøjede kompensation.
Hvad indgår i opgørelsen af de højst 23.000 kr.? Opgørelsen dækker grundlæggende over alle de udbetalinger, der er mellem virksomheden og virksomhedens ejere og gælder derfor alle former for:
lønninger
udbytte
hævninger til privatforbrug
afdrag på lån til virksomhedsejere
personalegoder, som skal indberettes til skattevæsenet (fx firmabil, internet og telefoni).
Dette gælder også, hvis du anvender den samme konto som både privat- og erhvervskonto. Hvad indgår ikke i opgørelsen af de højst 23.000 kr.? Nogle forhold indgår ikke i opgørelsen af de højst 23.000 kr. Dette gælder:
AM-bidrag
indbetaling til privat pension udbetalt direkte fra virksomheden
kørselsgodtgørelse ved brug af egen privatbil
renter på lån til virksomhedsejere.
Hvis du som virksomhedsejer har overført likviditet til virksomheden mellem den 9. december 2020 og den 24. februar 2021, må du gerne efterfølgende trække dette beløb ud af virksomheden igen. Det tæller altså ikke med i opgørelsen.
Opnår du den maksimale kompensation på 23.000 kr. per måned for hver virksomhedsejer, kan du søge om den forhøjede kompensation på op til 30.000 kr. per ejer.
Har du ansatte svarende til mindst én fuldtidsansat i hele den periode, du søger kompensation for, kan du søge om en yderligere forhøjet kompensation på op til 33.000 kr. per måned per virksomhedsejer.
Med ansatte svarende til mindst én fuldtidsansat menes, at du har én eller flere ansatte, der sammenlagt er ansat mindst 37 timer om ugen i din virksomhed. Det gælder også, hvis du har elever, ungarbejdere, ansatte på barsel, medarbejdere i løntilskud mv. Virksomhedens ejere og deres eventuelle medarbejdende ægtefæller tæller ikke med i opgørelsen af ansatte.
Har du modtaget den forhøjede kompensation, kan Erhvervsstyrelsen pålægge din virksomhed revisorbistand. Du vil blive kontaktet via din digitale postkasse. Hvis du bliver pålagt revisorbistand, vil 80 % af dine omkostninger herved blive dækket, dog maksimalt 8.000 kr.
Ja, selskaber skal medregne betalingen af skat i opgørelsen af de højst 23.000 kr. Det betyder, at du i ansøgningen skal opgøre det beløb, som virksomheden har overført til den enkelte ejer. For selskaber Udbetaler din virksomhed fast løn til en virksomhedsejer, skal du medregne A-skatten for lønudbetalingen i opgørelsen. Udbetaler din virksomhed udbytte til en virksomhedsejer, skal du medregne udbytteskatten i opgørelsen. Udbytteskatten er for 2021 på 27 % af udbyttet for beløb under 56.500 kr. Vær opmærksom på, at du skal medregne udbytte i opgørelsen af de højst 23.000 kr. fra det tidspunkt, udbetalingen er overført til virksomhedsejeren. Det har dermed ikke betydning for opgørelsen, hvornår virksomheden har besluttet at udlodde udbyttet. For personligt ejede virksomheder Hvis du er virksomhedsejer af en personligt ejet virksomhed, så skal du i opgørelsen ikke medregne evt. B-skat betalt til skattevæsenet via de faste B-skatterater.
Restskat fra 2020 indgår ikke i opgørelsen for hverken selskaber eller personligt ejede virksomheder.
Din personlige skattepligtige indkomst beregnes ud fra dit oplysningsskema eller årsopgørelse for 2021. Derudover vil følgende blive lagt oveni din personlige indkomst:
Opsparet overskud under virksomhedsordningen (i rubrik 149). Denne post vil normalt være fratrukket i den personlige indkomst, men skal medregnes i Erhvervsstyrelsens opgørelse.
Aktieposter fra bilaget til oplysningsskemaet/årsopgørelsen, hvis de stammer fra den samme virksomhed, som der er ansøgt om kompensation på baggrund af.
Alle beregningerne foretages efter eventuelt am-bidrag og indbetaling til privat pension. Udbetalt kompensation fra kompensationsordningerne for selvstændige og freelancere indgår ikke i opgørelsen af de 800.000 kr. Krav om tilbagebetaling Hvis du opnår en indkomst på mere end 800.000 kr. for indkomståret 2021, skal du tilbagebetale den udbetalte kompensation. Har din virksomhed flere ejere, så er det kun den eller de ejer(e), der opnår en personlig indkomst over 800.000 kr., der skal tilbagebetale sin kompensation. Det vil sige, at virksomhedens andre ejere, der ikke opnår en personlig indkomst på over 800.000 kr., kan beholde deres kompensation. Dette gælder uanset virksomhedsform.
Du har mulighed for at søge kompensation på flere CVR-numre, men du kan ikke modtage kompensation i flere virksomheder for den samme periode. Dette gælder også, selvom dit kompensationsbeløb er under det maksimalt mulige kompensationsbeløb for perioden. Hvis du ejer flere virksomheder, skal du derfor vælge i hvilken virksomhed, du ønsker at søge kompensation. Bemærk, at du som minimum skal eje 25 % af den virksomhed, du søger kompensation i.
Både likvidatorer i tvangsopløste virksomheder, kuratorer i konkursboer og dødsbobehandlere i dødsboer har mulighed for at søge kompensation, hvis betingelserne i bekendtgørelsen efterleves. Dette gør du ved at fremsende kuratorattest, likvidatorattest eller skifteretsattest til stoettetilselvstaendige@erst.dk.
Erhvervsstyrelsen vil herefter tage kontakt til dig.
Når Erhvervsstyrelsen har modtaget din ansøgning, vil du få tilsendt en kvittering i din virksomheds digitale postkasse. Har du ikke modtaget en kvittering inden for 24 timer, har du ikke indsendt din ansøgning korrekt. Du skal derfor indsende din ansøgning på ny.