Med aftale om stimuli og grøn genopretning (regeringen, RV, SF, EL og ALT) blev der afsat 150 mio. kr. i 2021 og 50 mio. kr. i 2022 i en pulje til grøn transport (grøn transportpulje II). Puljen skal understøtte initiativer, der kan bidrage til den grønne omstilling af transportsektoren, f.eks. el-færger, udbredelse af ladeinfrastruktur, omstilling af den tunge transport m.v.
Midlerne kommer fra EU’s genopretningsfond.
Der kan søges om tilskud til anskaffelse eller leasing af nye grønne færger eller til retrofit af eksisterende færger, som sejler på danske kommunalt drevne indenrigsfærgeruter. Tilskuddet inkluderer også eventuelle investeringer i anlæg på land, der er nødvendige for hhv., at en ny færge kan tages i brug og driftes, og for driften af den retrofittede færge.
Puljen tildeles ud fra et princip om teknologineutralitet, men puljen kan ikke anvendes til anskaffelse af en ny dieselfærge eller til retrofit af dieselfærger, som vedbliver at være dieselfærger. Puljen kan ikke anvendes til driftsstøtte til projekter, ej heller til indkøb af drivmiddel. Puljen kan ikke anvendes til projekter, hvor der allerede er indgået aftale om anskaffelse eller leasing af ny færge eller retrofit af eksisterende færge, før Trafikstyrelsen har givet tilsagn om støtte.
Ansøgerkredsen er kommuner, som driver kommunale indenrigsfærger.
Ansøgerkredsen må gerne bestå af flere ansøgerberettigede, og også gerne ansøgningsberettigede i samarbejde med andre parter, der driver indenrigsfærger.
Ansøgningerne skal være gennemarbejdede og konkrete, også selvom der er tale om mindre modne projekter og/eller betingede ansøgninger.
Ansøgningen skal omfatte et samlet ”projekt”, der omfatter og beskriver anskaffelse, leasing eller retrofit af en eller flere færger, herunder:
- Karakteren af den grønne omstilling (anskaffelse, leasing eller retrofit) af en eller flere færger
- Projektets start- og sluttidspunkt
- Trafikomfang og forventet brugstid på de færgeruter, som indgår
- Etablering af nødvendige faciliteter til opladning, tankning, tilslutning til el-net, ombygning af færgelejer og lignende
- Det ansøgte beløb og samlede omkostninger ved projektet opdelt i forhold til de forskellige former for støtteberettigede omkostninger
Dertil foretages en samlet vurdering, som også kan tage højde for fx projektets modenhed, forundersøgelsernes kvalitet og ”stordriftsfordele”.
Der er afsat en ramme på 50 mio. kr. i 2022. Ansøgerne skal reservere beløb til egenfinansiering på de relevante budgetter. Det statslige tilskud udgør maksimalt 25 pct. af det samlede beløb af den støtteberettigede del af projektet.
Ansøgerne kan ikke få dækket deres egenfinansiering ved f.eks. at bruge tildelte midler af andre bevillinger fra Transportministeriets område.
Der åbnes for ansøgning den 1. juli 2022. Ansøgningsfristen er den 15. august 2022 kl. 23.59.
Du kan finde yderligere vejledning og relevante skabeloner på Trafikstyrelsens hjemmeside.