Vejledning
Din kompensation beregnes på baggrund af din tabsopgørelse, som tager udgangspunkt i arrangementets omkostninger fratrukket arrangementets indtægter (billetter solgt i forsalg, sponsorater og lignende). Således vil det berettigede kompensationsbeløb svare til det realiserede tab, som aflysningen, udskydelsen eller den væsentlige ændring af arrangementet medfører.
Hvis der fx har været indtægter for 200.000 kr. og omkostninger for 350.000 kr., fratrækkes indtægterne på 200.000 kr. omkostningerne på 350.000 kr., og det berettigede kompensationsbeløb er dermed 150.000 kr.
Regnestykket ser ud således: Omkostninger på 350.000 kr. – indtægter på 200.000 kr. = realiseret tab på 150.000 kr.
Har dit aflyste, udskudte eller væsentligt ændrede arrangement flere indtægter end omkostninger, er du ikke berettiget kompensation, idet du ikke lider et tab.
Direkte indtægter og omkostninger Direkte indtægter og omkostninger er direkte relateret til det aflyste, udskudte og/eller væsentligt ændrede arrangement. Det er en betingelse, at du angiver alle indtægter, der er direkte relateret til arrangementet.
Indirekte indtægter og omkostninger Indirekte indtægter kendetegnes ved at være modtaget eller forventes modtaget i det regnskabsår, hvor arrangementet skulle have været afholdt, men samtidig er indtægten ikke arrangementsspecifik. De indirekte indtægter vil normalt blive omfattet af begrebet nettoomsætning som defineret i årsregnskabsloven, dog fraregnet alle forventede direkte indtægter fra relevante arrangementer.
Betingelser for tabsopgørelsen Når du udarbejder tabsopgørelsen, skal du være opmærksom på følgende generelle betingelser:
1. For arrangementer, som skulle have været afholdt i perioden 6. marts til og med 31. august 2020: At der senest den 5. april 2020 er indgået bindende aftaler om de omkostninger, der medtages i tabsopgørelsen.
2. For arrangementer, som skulle have været afholdt i perioden 1. september til og med 31. oktober 2020: At der senest den 13. august 2020 er indgået bindende aftaler om de omkostninger, der medtages i tabsopgørelsen.
3. For arrangementer, som skulle have været afholdt i perioden 1. november til og med 31. december 2020: At der senest den 22. oktober 2020 er indgået bindende aftaler om de omkostninger, der medtages i tabsopgørelsen.
4. At du, som ansøger, kun kan blive kompenseret for tab, som påviseligt er direkte relateret til det pågældende arrangement. Det vil sige, at de omkostninger, som du ansøger om kompensation for, skulle have været finansieret af indtægter fra det pågældende arrangement.
5. At du som ansøger ikke har tilbagebetalt eller frasagt indtægter (herunder tilskud), som du ikke har været kontraktuelt forpligtet til at tilbagebetale eller frasige dig, og at du udelukkende har medtaget omkostninger, som du har været juridisk forpligtet til at afholde.
6. At du som ansøger aktivt har søgt at afværge dit tab og begrænse tabets omfang med konkrete og dokumenterede bestræbelser (herunder om muligt ved at påberåbe dig force majeure).
7. At du i ansøgningen skal vedhæfte kontrakter/aftaler for alle omkostninger, der hver især er på 50.000 kr. og derover. Du skal herudover på forlangende kunne indsende dokumentation (herunder kontrakter/aftaler) for alle omkostninger, som du angiver i tabsopgørelsen.
8. Kompensation for arrangementer, som a) skulle afvikles fra og med den 1. september 2020, og som b) ikke er underlagt et statsligt forbud mod forsamlinger samt adgang til lokaler, er omfattet af den særlige statsstøttebestemmelse TF 3.1. Virksomheden kan efter denne statsstøttebestemmelse højst modtage 6,0 mio. kr. i kompensation. Dette er primært relevant for arrangementer med 351 til 500 personer, som ikke er omfattet af det såkaldte lille og store forsamlingsforbud.
OBS. Se ansøgningsvejledningens side 9 for præciseringer og undtagelser vedr. yderligere betingelser for tabsopgørelsen.
Særligt i forhold til arrangementer som ikke er underlagt et statsligt forbud Arrangementer, som opfylder begge af nedenstående kriterier, er omfattet af den særlige statsstøttebestemmelse TF 3.1. Virksomheden kan i så fald højst modtage 6,0 mio. kr. i kompensation efter denne statsstøttebestemmelse.
1. Arrangementet skulle have været afviklet i perioden fra og med den 1. september 2020, og
2. Arrangementets afvikling var ikke underlagt et statsligt forbud
Bemærk, at næsten alle arrangementer med over 500 personer, i perioden fra og med den 1. september 2020, har været underlagt et statslig forbud, der har umuliggjort, at de kunne afholdes som oprindeligt planlagt. Den særlige statsstøttebestemmelse TF 3.1 er derfor ikke relevant for arrangementer med over 500 personer, men er primært relevant for arrangementer med 351 til 500 personer.
Læs mere om statsstøttebestemmelse TF 3.1 i ’Bilag 5 – Kompensation med loft på 6,0 mio. kr.’
For at kunne få kompensation skal du agere på samme måde overfor dine leverandører, kunder og tilskudsgivere, som du ville have gjort, hvis der ikke var mulighed for at få kompensation. Det vil sige, at du skal tage en række konkrete skridt for at nedbringe dine økonomiske tab.
Du skal gøre alt, hvad du kan – indenfor rammerne af lovgivningen og retspraksis – for at minimere dine omkostninger og maksimere dine indtægter. Dette kan du gøre ved følgende tre skridt:
1) På omkostningssiden skal du gøre, hvad du kan, for helt at undgå omkostningen, eksempelvis ved at du:
ombooker arrangementet til et senere tidspunkt,
anvender ydelsen på alternativ vis eller på et senere tidspunkt,
genanvender eller videresælger materialer og lignende,
benytter muligheden for at afbestille, hvis en sådan mulighed fremgår af din aftale med en leverandør,
påberåber dig force majeure overfor leverandøren
2) Hvis det ikke kan lade sig gøre, skal du i videst muligt omfang forsøge at reducere omkostningen. Det kan ske ved at du gør følgende:
gør brug af en eventuel afbestillingsret i aftalen mod, at du betaler en del af den aftalte kontraktsum, eller i tilfælde, hvor der ikke fremgår en afbestillingsret i aftalen
forhandler med din leverandør om reduktion af kontraktsummen
3) På indtægtssiden skal du gøre, hvad du kan, for at fastholde eller modtage eventuelle indtægter eller tilskud, som du er berettiget til. Det er et krav i kompensationsordningen, at du som arrangør ikke tilbagebetaler eller frasiger dig indtægter (herunder tilskud), som du ikke var kontraktuelt forpligtet til at tilbagebetale eller frasige dig. Det er vigtigt, at du som et led i din ansøgning dokumenterer disse bestræbelser for at begrænse dine tab. Hvis Erhvervsstyrelsen vurderer, at du ikke har tabsbegrænset tilstrækkeligt, kan din kompensation blive skønsmæssigt reduceret.
Se udførlig og uddybende beskrivelse af tabsbegrænsning - herunder force majeure - i ansøgningsvejledningens 'Bilag 2 - Tabsbegrænsning' og 'Bilag 2B - Tabsbegrænsning - Juridisk gennemgang', der findes under 'Vejledning og skabeloner.
Hvis din virksomheds samlede ansøgning om kompensation under arrangørordningen overstiger 500.000 kr., skal ansøgningen ledsages af en erklæring fra en godkendt uafhængig revisor.
Hvis din virksomhed har ansøgt ad flere omgange, og det samlede ansøgte kompensationsbeløb er over 500.000 kr., så skal du ligeledes have udarbejdet en revisorerklæring, der skal vedhæftes ansøgningen.
Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en skabelon til revisorerklæringen for arrangørordningen, som skal anvendes. Find denne under 'Vejledning og skabeloner'.
Find en uafhængig godkendt revisor
Kan du modtage kompensation for omkostninger til revisor? Hvis din virksomhed søger om kompensation fra arrangørordningen på over 500.000 kr., kan du få kompensation for dine omkostninger til revisors udarbejdelse af erklæringen. Du kan få op til 30.000 kr. for arrangementer i perioden 6. marts – 31. august 2020, og du kan få op til 30.000 kr. for arrangementer i perioden 1. september – 31. december 2020. Du kan altså få op til 60.000 kr., hvis du søger kompensation for arrangementer i begge perioder.
Du skal kunne dokumentere samtlige oplysninger, som du medtager i ansøgningen.
I ansøgningsblanketten skal du vedhæfte følgende dokumentation for samtlige arrangementer, som du i ansøgningen søger kompensation for:
1. At din virksomhed har været hovedansvarlig for planlægningen af samtlige arrangementer, der søges om kompensation for.
2. Oprindelige aftaler eller kontrakter på alle omkostninger, der hver især er på 50.000 kr. og derover. Du skal i ’Skabelon – Redegørelser for tabsbegrænsning’ redegøre for, hvad du har gjort for at undgå, reducere og begrænse omkostningen.
3. At billetter og/eller standeleje solgt i forsalg er refunderet til kunderne og/eller overflyttet til anden dato.
4. Evt. anden dokumentation, som du vurderer, er afgørende for ansøgningen og sagsbehandlingen af den.
Du bedes navngive dokumenterne der vedhæftes, så det er tydeligt hvad de indeholder.
Du skal derudover på forlangende som minimum kunne dokumentere følgende, hvis Erhvervsstyrelsen i sagsbehandling af ansøgningen anmoder om det:
1. At arrangementet der er blevet aflyst, udskudt eller væsentligt ændret som følge af coronavirus/covid-19, og at det skulle have været afholdt i Danmark i perioden fra 6. marts til og med 31. december 2020.
2. At arrangementets forventede samtidige deltagerantal skulle have været flere end 350 tilstedeværende for hver enkelt afvikling af samtlige arrangementer og afviklinger, som du søger kompensation til.
3. At arrangementet var planlagt til at være åbent for offentlig deltagelse. Læs mere om offentlig tilmelding og deltagelse samt målgruppebegrænsning i ’Bilag 1 – Definition af arrangement’.
4. At planlægningen af arrangementet er igangsat senest den 6. april 2020 (eller senest på afholdelsesdatoen for arrangementer før 6. april). Hvis der er tale om et årligt tilbagevendende arrangement, skal det kunne dokumenteres, at arrangementet var planlagt til at blive afholdt i kompensationsperioden (6. marts til og med 31. december 2020).
5. At tabet ikke kan kompenseres via virksomhedens tegnede forsikring.
6. At de angivne direkte omkostninger er afholdt, eller at du er forpligtet til at afholde dem, og at omkostningerne vedrører og ville være finansieret af indtægter fra det pågældende arrangement.
7. At de angivne indirekte omkostninger er opgjort som en begrundet andel baseret på almindelige fordelingsnøgler, som beskrevet i ’Bilag 3 – Indirekte indtægter og omkostninger’.
8. At billetter, mv. solgt i forsalg, som du ansøger kompensation for, er refunderet.
9. At betaling af eventuelt honorar til kunstnere, som du ansøger kompensation for, er betalt.
OBS. Du har pligt til at gemme al dokumentation i 5 år.