Arbejdsgiver

Her kan I som arbejdsgivere blive klogere på, hvad I skal vide, huske og gøre, når en medarbejder skal på barsel.

Når en medarbejder skal på barsel, skal I som arbejdsgivere indberette orloven i NemRefusion.

Det er vigtigt, at I indberetter orloven, da det kan have stor betydning for jeres og medarbejderens økonomi under barslen.

Udbetaler I løn til jeres medarbejder under hele eller dele af barslen, kan I søge om at få refusion, hvis medarbejderen opfylder betingelserne for at få barselsdagpenge.

Udbetaler I ikke løn under hele eller dele af barslen, kan medarbejderen få barselsdagpenge.

Medarbejder på barsel

Når en medarbejder skal på barsel

Som arbejdsgiver skal I altid indberette en medarbejders barsel – uanset om I betaler løn under barslen eller ej.

Det er medarbejderens opgave at oplyse, hvornår vedkommende har tænkt sig at gå på barsel.

Som mor skal man senest 3 måneder før termin varsle sin arbejdsgiver om, hvornår man har tænkt sig at gå på barsel.

Som far eller medmor skal man senest 4 uger før termin varsle sin arbejdsgiver, om man vil holde orlov i de første 10 uger efter fødslen og hvor længe.

Der er andre varslingsfrister, både før og efter fødslen, som mor og far/medmor skal overholde, når det kommer til at varsle jer som arbejdsgiver.

Læs mere på borger.dk/varsling .

I indberetter orloven ved at oprette en ”ny sag” i NemRefusion. I kan tidligst indberette orloven på medarbejderens første dag på orlov.

Ansøg om at få refusion

Afhængigt af om I udbetaler løn til jeres medarbejder under barslen, kan I også søge om refusion.

Jeres medarbejder skal dog opfylde betingelserne for at få barselsdagpenge, for at I kan modtage refusion. Det skyldes, at den refusion I får, svarer til de barselsdagpenge, som medarbejderen ellers ville kunne få, hvis vedkommende ikke fik løn. Læs om betingelserne på borger.dk/barsel.

Find jeres situation nedenfor, og se, hvad I skal være opmærksom på, herunder hvilke frister I skal overholde:

Vær opmærksom på, at søgnehelligdage tælles med som orlovsdage. Der ydes derfor barselsdagpenge til medarbejderen, og hvis I udbetaler løn, udbetales der refusion til jer, for søgnehelligdage

Når lønnen stopper

Når I stopper med at udbetale løn

Har I udbetalt løn til en medarbejder på barsel, og I på et tidspunkt under barslen stopper med at udbetale løn, skal I indberette lønstoppet.

Det er meget vigtigt, at I indberetter lønstoppet. Medarbejderen skal nemlig have mulighed for at søge om barselsdagpenge til den resterende del af sin barsel, hvis medarbejderen forsætter på barsel efter lønstoppet.

I skal selv indberette lønstoppet i NemRefusion. I kan tidligst indberette det den dag, lønudbetalingen stopper.

Medarbejderen kan først søge om barselsdagpenge, når lønstoppet er indberettet. Medarbejderen har 8 uger til at søge om barselsdagpenge fra dagen, hvor lønstoppet indberettes.

Fra fuld løn til halv løn

Går I fra at udbetale fuld løn til at betale halv løn til en medarbejder, skal I gå ind i NemRefusion og stoppe den igangværende orlov den sidste dag, hvor I udbetaler fuld løn. Herefter indberetter I orloven på ny som en ‘ny sag’ og oplyser ‘halv løn under orlov’.

Medarbejderen vil have mulighed for at søge om barselsdagpenge for den anden halvdel af lønnen, som de mister.

Ændringer under barsel

Når der sker ændringer under barslen

Hvis der sker ændringer under en medarbejders barsel, skal I sørge for, at det bliver indberettet.

Nogle ting kan I selv indberette i selvbetjeningen i NemRefusion, hvorimod andre ændringer kun kan foretages af Udbetaling Danmark.

HændelseLøsning
I har oplyst forkert fraværsårsagI skal selv annullere den igangværende sag og oprette en ny sag med den korrekte fraværsårsag i NemRefusion
I har oplyst en forkert dato som første fraværsdagI skal selv annullere den igangværende sag og oprette en ny sag med den korrekte dato i NemRefusion
Der er sket en ændring eller fejl i indberetningen af antal arbejdstimerKontakt Udbetaling Danmark
Der er sket en ændring eller fejl i indberetningen af ferietidspunktetKontakt Udbetaling Danmark

Udbetaling Danmark indhenter automatisk lønoplysninger

Udbetaling Danmark indhenter automatisk lønoplysninger fra Skattestyrelsen. Udbetaling Danmark kan dog ikke ændre i en medarbejders lønoplysninger.

Ferie i forbindelse med barsel

Når en medarbejder skal på ferie under barslen

Det er en fordel at lægge ferie i begyndelsen eller slutningen af en barselsperiode for at undgå at skulle stoppe orloven for at holde ferie.

Det er dog muligt for en medarbejder at gå på ferie med løn eller feriepenge under sin barsel, men det kræver, at ferien bliver indberettet.

Det skyldes, at medarbejderen ikke kan få barselsdagpenge og samtidig være på ferie med løn eller feriepenge. Ligeledes kan I som arbejdsgiver ikke modtage refusion for den løn, som I evt. udbetaler til en medarbejder under ferien.

Af den grund skal ferien altid aftales med jer som arbejdsgiver, og det skal samtidig altid oplyses til Udbetaling Danmark, så udbetalingen af barselsdagpengene kan blive stoppet imens.

Hvad skal I gøre, når en medarbejder vil holde ferie?

Se, hvad I skal gøre i de forskellige scenarier:

Når medarbejderen...Skal I...
Går på ferie i mindre end 1 hel kalenderuge, dvs. medarbejderen er stadig på orlov en eller flere dage i den uge, hvor ferien liggerIndberette, at medarbejderen går på ferie i NemRefusion
Går på ferie i 1 hel kalenderuge eller mere, dvs. der er ingen dage med orlov i den uge, hvor ferien ligger1. Indberette, at medarbejderen går på ferie i NemRefusion 2. Indberette orloven på ny, når medarbejderen kommer tilbage fra ferie 3. Søge om refusion, hvis I forsætter med at udbetale løn til medarbejderen efter ferien

Sygdom under graviditeten

Når en medarbejder bliver syg pga. graviditet

Hvis jeres medarbejder bliver syg grundet sin graviditet (graviditetsbetinget sygdom), kan medarbejderen gå på barsel før de 4 uger før termin, dvs. at medarbejderen får længere graviditetsorlov.

I kan søge om refusion, hvis I udbetaler løn til medarbejderen under sygefraværet, så længe medarbejderen er sygemeldt mindst 4 timer om ugen. Det kræver dog, at medarbejderen opfylder betingelserne for at få barselsdagpenge. Udbetaler I ikke løn, kan medarbejderen få barselsdagpenge.

Læs mere på borger.dk/sygemeldt-under-graviditeten.

I skal altid indberette graviditetsbetinget sygefravær, også selvom I ikke udbetaler løn under fraværet. Medarbejderen kan nemlig først søge om barselsdagpenge, når I har indberettet sygefraværet. Derfor er det vigtigt, at I husker det.

Indberet fraværet og søg refusion hurtigst muligt

Det er en fordel for begge parter, hvis I indberetter sygefraværet og søger om refusion hurtigst muligt efter medarbejderens første fraværsdag. Så undgår I at misse frister.

Det skal I gøreFrist Hvis I ikke overholder fristen
Indberette medarbejderens graviditetsbetingede sygefravær Senest 5 uger efter første fraværsdagI risikerer at miste refusion for perioden frem til at sygefraværet blev indberettet
Søge om refusion Senest 8 uger efter sidste dag på orlov med løn (også selvom medarbejderen forsætter på orlov efter et evt. lønstop)I risikerer at miste refusion for perioden frem til, at I søgte refusion

Indberet ændringer i sygefraværet hurtigst muligt

Hvis der sker ændringer undervejs i medarbejderens sygefravær, kan det have betydning for jeres refusion eller medarbejderens barselsdagpenge.

Det kan fx være, hvis medarbejderen viser sig at være syg i længere tid end forventet, eller hvis medarbejderen går fra at være deltidssygemeldt til at være fuldtidssygemeldt.

Ændringer skal altid indberettes til Udbetaling Danmark via NemRefusion. Medarbejderen kan også selv indberette ændringer via selvbetjeningen 'Min Barsel'.

Medarbejderen vil modtage et brev fra Udbetaling Danmark, når der indberettes ændringer i Min barsel.

Indberet ændringen senest 3 uger efter, ændringen er sket

Udbetaling Danmark skal have besked om ændringerne i sygefraværet senes 3 uger efter, at ændringen er sket.

Overholder I ikke fristen, får ændringen først virkning fra den dag, hvor ændringen er indberettet, hvilket kan få betydning for jeres refusion eller medarbejderens barselsdagpenge.

Læs mere om sygdom under graviditet eller barsel på borger.dk.

Hvis medarbejderens barn bliver alvorligt syg

Hvis en medarbejders barn bliver alvorligt syg, kan medarbejderen i nogle tilfælde gå på orlov for at passe sit syge barn.

Hvis I udbetaler løn til medarbejderen under orloven, kan I få refusion. I skal selv indberette orloven via NemRefusion og søge om refusionen senest 8 uger efter første dag med løn under orloven. Hvis I ikke udbetaler løn, kan medarbejderen få dagpenge.

Orloven skal altid indberettes, uanset om I betaler løn eller ej - og gerne hurtigst muligt, da medarbejderen først kan søge om barselsdagpenge, når orloven er indberettet.

Læs mere om pasning af alvorligt syg barn på borger.dk.

Vær opmærksom på, at I:
  • kan miste refusion indtil fraværet er anmeldt, hvis I indberetter senere end 5 uger efter første fraværsdag.

  • kan miste refusion for hele perioden, hvis I søger senere end fristen på 8 uger.

  • kun kan få refusion, hvis medarbejderen er sygemeldt mindst 4 timer pr. uge.

Forlængelse af barsel

Når en medarbejder vil forlænge sin barsel

En medarbejder kan forlænge sin orlov på to måder:

  1. Medarbejderen kan gå på deltid, dvs. delvist genoptage sit arbejde med enkelte timer eller dage om ugen,

  2. eller forlænge med op til 14 uger uden at arbejde.

Udskydelse af barsel

Når medarbejderen vil udskyde sin barsel

Det er muligt for jeres medarbejder at genoptage arbejdet på fuld tid og udskyde dele af sin orlov til afholdelse efter 1 år efter fødslen eller modtagelsen (adoption) af sit barn, hvis medarbejderen opfylder betingelserne.

Medarbejderen kan ikke udskyde de 9 øremærkede uger, da disse altid skal afholdes inden barnet fylder et år, medmindre der er særlige forhold, der hindrer dette.

Læs mere om, hvad der gælder for dig, hvis du er forhindret i at holde dine 9 øremærkede uger på borger.dk/barselshindring.

Medarbejderen kan udskyde ugerne frem til barnet fylder 9 år, hvor alt udskudt orlov senest skal være afholdt, ellers falder orloven bort.

Medarbejderen kan udskyde orloven på to måder:

  1. Medarbejderen kan udskyde op til 5 ugers orlov, som alle har ret til,

  2. eller udskyde et givent antal uger efter aftale med arbejdsgiver.

I skal indberette medarbejderens udskudte orlov

Udbetaler I løn til jeres medarbejder under den udskudte orlov, kan I få refusion, så længe medarbejderen opfylder betingelserne for at få barselsdagpenge. Hvis I ikke udbetaler løn, kan medarbejderen få barselsdagpenge.

Uanset, om I udbetaler løn eller ej til medarbejderen under den udskudte orlov, skal I indberette orloven som en ‘ny sag’ i NemRefusion. Det kan I tidligst gøre på medarbejderens første dag på orlov.

Det er også i NemRefusion, at I søger om refusion, hvis I udbetaler løn.

I skal senest søge om refusion 8 uger efter medarbejderens sidste dag med løn i den udskudte orlov.

Derfor er det vigtigt, at I husker at indberette det hurtigst muligt – også selvom I ikke udbetaler løn – da det har konsekvenser for jeres medarbejders økonomi. Medarbejderen kan nemlig først søge om barselsdagpenge, når I har indberettet orloven.

Sorgorlov

Når en medarbejder mister sit barn og skal på sorgorlov

Mister en medarbejder sit barn, fordi barnet er dødfødt eller dør inden det fylder 18 år, kan medarbejderen gå på sorgorlov i op til 26 uger. Medarbejderen skal opfylde beskæftigelseskravet på første fraværsdag for at få dagpenge under sorgorloven.

Perioden starter dagen efter barnets død og 26 uger frem. Perioden på de 26 uger er fast, og kan ikke forlænges eller udskydes.

Medarbejderen kan tidligst gå på sorgorlov dagen efter barnets død, men det er også muligt at gå på sorgorlov senere i 26-ugers perioden. Når der er gået 26 uger fra dagen for barnets død, er det ikke længere muligt at gå på sorgorlov.

Medarbejderen kan være fuldt fraværende i 26 uger, men medarbejderen kan også vælge at gå på nedsat tid, dvs. være delvist på arbejde og på orlov. Dog kan de 26 ikke forlænges ved at gå delvist på orlov.

Læs mere og sorgorlov på borger.dk/sorgorlov.

I skal altid indberette sorgorlov

Udbetaler I ikke løn, kan medarbejderen få dagpenge. Medarbejderen skal søge om dagpenge senest 8 uger efter første fraværsdag.

I skal altid indberette orloven – også selvom I ikke udbetaler løn – da medarbejderen ikke kan søge om dagpenge, før I har indberettet orloven.

Udbetaler I løn til medarbejderen under orloven, kan I få refusion, hvis medarbejderen opfylder betingelserne for at få dagpenge. I skal senest søge om refusion 8 uger efter medarbejderens sidste dag med løn.

Udbetaler I løn under noget af orloven, skal I hurtigst muligt indberette til Udbetaling Danmark, når I stopper med at udbetale løn, så medarbejderen kan søge om dagpenge til resten af orloven. Medarbejderen skal selv søge om dagpenge senest 8 uger efter sidste dag med løn.

Nye barselsregler (2. august 2022)

Forældre til børn født den 2. august 2022 eller senere bliver omfattet af de nye barselsregler.

I skal fortsat indberette jeres medarbejders fravær og søge om refusion for den løn, I udbetaler under fraværet i NemRefusion.

Udbetaling Danmark kan ikke vejlede jer i ansættelsesforhold og ret til løn under barsel. Dette er fortsat bestemt af medarbejderens overenskomst eller ansættelseskontrakt.

I kan læse mere om barselsreglerne på www.borger.dk/barsel

Når du afspiller videoen vil udbyderen sætte cookies på din computer
Læs mere om cookies på Virk

Guide: Når en medarbejder skal på barsel

Hent vores guide "Når en medarbejder skal på barsel". Guiden er til dig, der rådgiver om barsel i hverdagen.

Guide: Når en medarbejder skal på barsel (PDF)

Hvordan kan du bruge guiden?

Guiden er tiltænkt som et værktøj, som du kan bruge, når du skal rådgive en medarbejder om barsel.

Guiden kan med fordel lægges op på jeres intranet (hvis I har sådan et), hvor medarbejderen selv kan downloade guiden og finde svar på gængse spørgsmål om barsel. Den kan også printes ud og bruges i rådgivningssituationer, hvor du og medarbejderen sidder sammen og planlægger medarbejderens barsel. Den kan også vedhæftes i en mail.

Hvad indeholder guiden?
  • En tjekliste med ting, medarbejderen skal huske før og efter fødslen.

  • En illustration over, hvordan medarbejderens barsel er sat sammen.

  • 3 spørgsmål, som medarbejdere typisk har, og dertilhørende svar.

Lovgivning mv.

Her kan du finde lovgivning og klagevejledning.

Opdateret 04.02.2025